Naslovnica Vijesti iz BiH Dobra saradnja Tužiteljstva BiH s partnerskim institucijama Francuske

Dobra saradnja Tužiteljstva BiH s partnerskim institucijama Francuske

386
0

SARAJEVO, 20. oktobra – Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sastala se sa policijskim atašeom pri Ambasadi Republike Francuske u Bosni i Hercegovini potpukovnikom Philippe Gangloff-om i sudskim oficirom za vezu Emmanuelle Legrand.

Razgovarano je o saradnji partnerskih tužiteljskih i policijskih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, naročito u segmentu operativne saradnje institucija u procesu jačanja vladavine prava.

Jedna od tema sastanka odnosila se na saradnju i razmjenu iskustava i dobrih praksi Francuske i BiH u borbi protiv terorizma, aktivnostima u procesu deradikalizacije, borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja osoba.

Bilo je riječi i o potrebi nastavka aktivnosti projekta EU4Justice uz potporu Evropske unije i GIP-Justice Coopération Internationale (JCI), a koji se odnosi na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, kao i jačanju saradnje između zemalja regiona.​

Tadić je istakla da Tužiteljstvo BiH ima dobru i otvorenu saradnju sa partnerskim institucijama Francuske, te da je u prošlosti realizirano više oblika saradnje kako u konkretnim predmetima, tako i općenito u oblasti jačanja vladavine prava i sigurnosti, te potcrtala da je Tužiteljstvo BiH otvoreno za saradnju u budućnosti, saopćeno je iz te institucije. 

fena

Prethodni članakKomšić na predizbornom skupu u Goraždu: Bosna i Hercegovina primarni interes
Naredni članakOsmanović: Bidenova strategija potvrđuje da je NATO prioritet