Naslovnica Vijesti iz BiH Federacija BiH dobila novi Zakon o sudskoj policiji

Federacija BiH dobila novi Zakon o sudskoj policiji

370
0

Federacija BiH je dobila novi Zakon o sudskoj policiji, koji na cjelovit način reguliše položaj, mjesto i ulogu Sudske policije, kao i predsjednika Vrhovnog suda FBiH koji je, na osnovu Ustava FBiH, odgovoran za upravljanje Sudskom policijom.

To su omogućili delegati na posljednjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, a ranije poslanici Predstavničkog doma.

Obrazloženo je da je Vlada Federacije BiH predložila donošenje novog Zakona jer važeći iz 1996. godine ne sadrži sveobuhvatne odredbe i ne daje odgovor na brojna pitanja o pravima i obavezama Sudske policije, a posebno o statusu njenih službenika.

Zakonom se uređuje organizacija, upravljanje i rukovođenje, sredstva za rad, nadležnosti, ovlaštenja, radni odnosi, zapošljavanje, obuka i stručno usavršavanje, plaće i naknade, disciplinska i materijalna odgovornost.

Definisan je jasan zakonodavan okvir za postupanje Sudske policije u poslovima pružanja pomoći pravosudnim institucijama u Federaciji što bi trebalo rezultirati povećanjem efikasnosti u radu pravosuđa.

Potreba donošenja ovog zakona proizilazi i iz činjenice da Sudska policija djeluje na teritoriji cijele Federacije BiH i da sa trenutno sistematiziranih 580 službenika Sudske policije tj. ovlaštenih službenih osoba poslove iz svoje nadležnosti izvršava za potrebe više od 50 pravosudnih institucija ustrojenih u Federaciji i opslužuje oko 1.000 nosilaca pravosudnih funkcija.

Značajno je da je trenutno važeći Zakon onemogućio angažovanje državnih službenika i namještenika zbog čega trenutno poslove koje bi po prirodi stvari trebali obavljati državni službenici i namještenici obavljaju službenici Sudske policije kao ovlaštene službene osobe. (FENA)

Prethodni članakU BiH dosad potvrđeno 27.469 slučajeva koronavirusa, 20.616 oporavljenih
Naredni članakU Federaciji BiH donesen novi Zakon o zaštiti na radu