Naslovnica Društvo U Beču izložba ‘Priče traumatskih prošlosti’

U Beču izložba ‘Priče traumatskih prošlosti’

326
0

 U Svjetskom muzeju u Beču 8. oktobra bit će otvorena izložba “Priče traumatskih prošlosti” koja je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog projekta umjetnice, filozofkinje i teoretičarke iz Ljubljane Marine Gržinić.

Izložba priča priče o kolonijalizmu u Belgiji od 1885. godine, turbonacionalizmu na Balkanu od 1990. godine do danas i antisemitizmu u vremenu nacionalsocijalizma u Austriji.

– Polazna tačka istraživanja bilo je pitanje kako se na umjetnički i naučni način može razviti sistem odnosa prema traumatskoj prošlosti koja je nerazdvojivo povezana sa genocidima. Okrutna politika etničkih čišćenja još uvijek nije stigla do kolektivnog pamćenja Evrope i u knjige historije – izjavila je Gržinić.

U centru pažnje je rat 90-ih na Balkanu i “izbjeglička ruta” čiju priču prikazuju zbirka fotografija, tonskih i video snimaka slovenačke multimedijalne umjetnice Valerie Wolf Gang, kao i zvučna instalacija “Priče za laku noć, 2011” umjetničkog tandema iz Sarajeva, Lane Čmajčanin i Adele Jušić.

Izložbu zaokružuje poseban kutak sa video intervjuima i interaktivnim multitouch displejom koji pokazuje veze kolonijalizma, antisemitizma, holokausta i otpora u Austriji u vremenu nacionalsocijalizma i turbonacionalizma, saopćeno je iz Eurocomm PR Sarajevo.

FENA

Prethodni članakPrimopredaja medicinske opreme, tri respiratora namijenjena KCUS-u
Naredni članakAfrički kontinent provodi testiranje 15 vakcina protiv COVID-19

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime