Naslovnica Iz Svijeta Afrički kontinent provodi testiranje 15 vakcina protiv COVID-19

Afrički kontinent provodi testiranje 15 vakcina protiv COVID-19

344
0

 Petnaest kliničkih ispitivanja vakcina protiv COVID-19 u toku je širom afričkog kontinenta, navodi se u komentaru afričkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljenom u časopisu Nature.

Pet testiranja odvija se u Južnoj Africi i četiri u Egiptu, a po jedno u Gvineji Bissau, Gani, Ugandi, Keniji, Zambiji i Zimbabveu, javio je AP.

Afričke države udružile su se u borbi protiv pandemije zbog bolnih sjećanja na milione Afrikanaca koji su umirali u deceniji prije nego su lijekovi protiv HIV-a postali dostupni na njihovom kontinentu.

– Afrika je svaki put zadnja u redu u utrci za terapijom protiv bolesti – navodi se u komentaru Nature-a. Ali COVID-19 podstakao je Afričku uniju u zajedničkom provođenju testiranja, pa čak i proizvodnje vakcina.

Afrički CDC procjenjuje da će kontinentu trebati 1,5 milijardi doza vakcina, što je dovoljno da 60 posto stanovništva dobije dvije vjerovatno potrebne doze. Vakcine i njihova dostava mogu koštati do 10 milijardi dolara, a isporuka širom ogromnog kontinenta bit će glavni izazov.

FENA

Prethodni članakU Beču izložba ‘Priče traumatskih prošlosti’
Naredni članakU Općini Centar obilježen Svjetski dan učitelja i prosvjetnih radnika

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime