Naslovnica Vijesti iz BiH Džaferović: BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU

Džaferović: BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU

419
0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je nakon sastanaka članova Predsjedništva BiH sa liderima Evropske unije u Briselu da su imali vrlo korisne sastanke te da imaju dobre vijesti za BiH.

On je ustvrdio da će iduće sedmice biti objavljena dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za zapadni Balkan. Kada je u pitanju proširenje EU, dodao je on, na svim sastancima ocijenjeno da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da treba da predano nastavi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta.

– Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. godine. To je danas kazano na ovim sastancima. Kada je u pitanju paket ekonomske podrške za zapadni Balkan koji će biti predstavljen iduće sedmice, on bi trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona zapadnog Balkana – istaknuo je Džaferović.

Naveo je da je na sastanacima razgovarano i o ilegalnim migracijama.

– Imaćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo sa tim problemom. EU je pripremila novi plan migracija koji je trenutno na diskusiji članica EU. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH – podvukao je Džaferović.

Jedna od tema bila je i pitanje regionalne saradnje.

– Jasno je kazano da ono što se kod nas zove mini Schengen da je to implementacija četiri slobode. Nešto što će biti standardizirano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamjena, nego priprema za članstvo u EU – kazao je Džaferović.

Članovi Predsjedništva pozvali su visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepha Borrella na obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, što je on i prihvatio.

Prethodni članakReisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović u subotu će posjetiti Muftijstvo bihaćko
Naredni članakU BiH dosad potvrđeno 27.469 slučajeva koronavirusa, 20.616 oporavljenih