Naslovnica Društvo Udruženje ‘Život s Down sindromom FBiH’ provodi kampanju ‘Moj glas je Bitan!’

Udruženje ‘Život s Down sindromom FBiH’ provodi kampanju ‘Moj glas je Bitan!’

341
0

Udruženje “Život s Down Sindromom Federacije Bosne i Hercegovine” realizira kampanju “Moj glas je Bitan!” s ciljem unapređenja poštivanja ljudskog prava osoba s Down sindronom na učešće u političkom i javnom životu.

Cilj kampanje je da različitim aktivnostima utječe na dizanje svijesti javnosti i političkih stranaka o pravu osoba s invaliditetom na pristupačne informacije, te da doprinese povećanju prilika da i osobe s Down sindromom glasaju na lokalnim izborima 2020. 

Navode da je Bosna i Hercegovina ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, čime se obavezala da će osigurati nesmetano učešće osoba s invaliditetom u političkom životu. Kako bi osigurala poštivanje ovog prava i osobama s intelektualnim teškoćama, potrebno je da institucije sistema i svi akteri izbornog procesa osiguraju informacije koje su jednostavne za čitanje, koristeći se “easy-to-read” standardom.

Pojašnjavaju da se tom metodom informacije iz teksta predstavljaju jednostavnim rječnikom i kombinuju s fotografijama ili crtežima što osigurava bolje razumijevanje sadržaja osobama s intelektualnim teškoćama, teškoćama u učenju/čitanju, osobama s oštećenjem sluha, osobama različitih starosnih grupa, ali i svim drugim osobama koje na brži način žele doći do relevantne informacije.

Nepristupačne informacije o programima političkih partija i neprilagođavanje jezika kojim se kandidati s izbornih lista koriste u javnim nastupima, ne daju mogućnost osobama s intelektualnim teškoćama da ih razumiju i da budu aktivni učesnici izbornog procesa.

Udruženje je uputilo poziv političkim strankama u BiH da poštuju glasačko pravo osoba s Down sindromom i ponudilo svoju saradnju u upoznavanju osoblja stranaka s “easy-to-read” standardima i prilagodbi materijala.

Udruženje je u proteklom periodu provelo i edukaciju članova Kluba mladih “Neka, ja ću” o izbornom procesu, o ulozi lokalne samouprave. Također, kroz višemjesečnu obuku mladi su razvili vještine prepoznavanja barijera u okruženju u kojem žive. Stečeno znanje i vještine će im pomoći da donesu valjanu odluku prilikom glasanja, saopćeno je iz Udruženja.

fena

Prethodni članakEfendić i ambasador Pósa obišli Centar ‘Safet Zajko’
Naredni članakKnjiga.ba nudi nove naslove Lamije Begagić, Elizabeth Gilbert i Jahine Guzelj