Naslovnica Vijesti iz BiH Uhapšen Dušan Ćulibrk osumnjičen za ubistvo 51 civila za vrijeme rata

Uhapšen Dušan Ćulibrk osumnjičen za ubistvo 51 civila za vrijeme rata

388
0

SARAJEVO, 17. novembra – Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju policije MUP-a RS, u ranim jutranjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Dušana Ćulibrka, zvanog “Ćule” rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine zajedno sa drugim osobama, osobno i izravno, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubojstvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine. 

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubojstvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski djelatnici SIPA-e osumnjičenog će tijekom dana predati postupajućem tužitelju.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur, rođen 1961. godine u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, Republika Srbija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

fena

Prethodni članakEvropska komisija ugovorila sa CureVac kupovinu 405 miliona doza vakcina
Naredni članakMerkel: Evropa treba dati veći doprinos transtlantskoj saradnji