Naslovnica Biznis Vlada Federacije BiH imenovala v.d. članove Nadzornog odbora BH Telekoma

Vlada Federacije BiH imenovala v.d. članove Nadzornog odbora BH Telekoma

415
0

U Sarajevu je danas održana redovna sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj su donesene odluke:  

ZA UVEZIVANJE RADNOG STAŽA 996.345,86 KM

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, odobrila dodjelu 996.345,86 KM prema zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja za ukupno 106 zaposlenika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.

Od toga se na Agrokomerc d.d. Velika Kladuša odnosi 208.120,45 KM za 21 radnika, na Zrak d.d. Sarajevo 103.226,99 KM za 17 radnika, na PS Vitezit d.o.o. Vitez – u stečaju, 248.964,79 KM za 17 radnika, Tvornicu transportnih uređaja d.d. Tuzla – u stečaju 67.431,78 KM za 33 radnika, Željezaru Zenica d.o.o.- u stečaju 241.369,86 KM za 10 radnika, te na IP Krivaju d.o.o. Zavidovići – u stečaju 127.231,99 KM za 8 radnika.

POMOĆ PRIVREDNIM DRUŠTVIMA ZRAK I KRIVAJA MOBEL

Federalna vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda ove banke kod Centralne banke BiH, privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo bude doznačeno 212.685,09 KM za isplatu dvije plaće za 117 radnika za septembar i oktobar 2020. godine. Federalna vlada je, u istoj funkciji i iz istog izvora, odobrila dodjelu 34.563,34 KM za uplatu doprinosa za sedam radnika Krivaje Mobel d.o.o. – u stečaju.

Također je odlučeno da Općini Zavidovići bude doznačeno 623.000 KM na ime pomoći za 370 bivših radnika ove kompanije.

NAMJENSKOJ INDUSTRIJI 2.700.000 KM

Federalna vlada je usvojila Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih finansiranju razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije, u iznosu od 2.700.000 KM.

Opći cilj ovog programa je razvoj privrednih društava iz oblasti namjenske industrije, poboljšanje i uvođenje novih rješenja u proizvodne procese, poboljšanje ekonomičnosti, osiguranje kvalitete i povećanje njihove konkurentnosti, koja za rezultat ima snažan, konkurentan i izvozno orjentisan sektor.

Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljeni pogoni za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

Grant sredstava će biti dodijeljivana za usaglašavanje proizvoda sa zahtjevima tehničkih propisa, razvoj tehnoloških procesa i proizvoda, razvoj proizvodnje, repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, kao i za infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH je prihvatila mjesečni pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriji Federacije BiH za oktobar 2020. godine i period od 1.1. do 31.10.2020. godine.

Prihvaćena je i informacija o primjeni uredbi iz Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

Danas je data saglasnost na Granski kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH, čime je njegova važnost produžena za dva mjeseca. Za potpisivanje izmjena i dopuna ovlašten je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Federalnom zavodu za geologiju Vlada FBiH je odobrila raspoređivanje sredstava uplaćenih od strane IPA 2 Fonda, a po nalogu Rudarsko-geološkog zavoda Mađarske, u iznosu od 108.550,54 KM za realizaciju završnih aktivnosti u okviru projeta DARLINGe. Ovom zavodu je odobreno i raspoređivanje 10.848,85 KM za realizaciju aktivnosti u okviru projekta Remedijacija i korištenje jalovišta i napuštenih rudnika u Varešu. Riječ je o sredstvima EU fonda Horizont 2020.

Federalna vlada je prihvatila informaciju o aktivnostima na rješavanju problematike s dodatnim snimanjem intenziteta prometa na magistralnoj cesti M17, dionica Jablanica-Konjic, tunel Crnaja.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH danas je dala prethodnu saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, zbog isteka mandata. Istovremeno je data prethodna saglasnost za imenovanje Fuada Cuplova, Almine Pilav, Mirka Rogića, Mugdima Mandžuke, Harisa Delizaimovića i Nedina Dedića za vršioce ovih dužnosti uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Federalna vlada je poništila ranije raspisani, te donijela potrebne odluke i rješenja o ponovnom raspisivanju javnih oglasa za izbor i imenovanje direktora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Zbog  isteka njenog dosadašnjeg mandata, danas je Helenu Lončar Vlada imenovala za privremenu direktoricu Federalnog zavoda za zapošljavanje, na period od najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja.

Zbog isteka mandata su razriješeni i predsjednik i članovi Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje, a na ove dužnosti su privremeno, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja, imenovani Zlatko Hadžiomerović (predsjednik), Vitomir Ćošković, Nihad Pašalić, Adrijana Prskalo, Krešimir Sarić, Dženan Redžo i Kenan Filipović (članovi).

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada je opunomoćila Gorana  Buhača (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo), Ismeta Demirovića (JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo), Ernesta Đonku (BH Telecom d.d. Sarajevo) i Jasminu Pašić (JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

fena

Prethodni članakMinistar Cikotić pozdravio uspješnu saradnju sigurnosnih agencija BiH i Srbije
Naredni članakObilježavanje 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja Adila Bešića