Naslovnica Vijesti iz BiH Obilježavanje 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Obilježavanje 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja Adila Bešića

398
0

BIHAĆ, 27. novembra – Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan” USK u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i ove godine je upriličilo obilježavanje 28. godišnjice smrti narodnog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića.

Arif Cinac iz Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan” USK podsjetio je da BiH ima devet narodnih heroja, te da su dvojica bili pripadnici 5. korpusa Armije R BiH – general Izet Nanić i major Adil Bešić.

– Danas smo započeli sa obilježavanjem 28. godišnjice smrti majora Adila Bešića. U Čaršijskoj džamiji u Prijedoru i džamiji džemata Turija – Vrsta proučen je kelime-i tevhid i Jasin, a muftija bihaćki je kazivao hutbu. Posjetili smo oca i pomajku Adila Bešića u Prijedoru. Sutra ćemo posjetiti kasarnu koja nosi ime po ovom velikom čovjeku, Adilu Bešiću, a potom će većina članova našeg udruženja posjetiti njegovo turbe u Turiji i mjesto njegove pogibije na Grabežu – dodao je Cinac. 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se osvrnuo na značaj vlastitog odricanja u postizanju značajnih rezultata. Prisjetio se i rahmetli majora Adila Bešića, kao i svih šehida i gazija naše domovine Bosne i Hercegovine.

– Mi imamo naše borce, imamo i naše komandante koji su živi svjedoci i učesnici odbrambenog rata. Generacije koje dolaze moramo odgajati da vole ovu zemlju, da je grade i čuvaju njene granice – istakao je muftija Kudić.

Adil Bešić rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992. kao komandant bataljona 2. bihaćke /502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH. Odlikovala ga je skromnost, vedrina i karakter, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.

fena

Prethodni članakVlada Federacije BiH imenovala v.d. članove Nadzornog odbora BH Telekoma
Naredni članakIzetbegović uputio telegram saučešća nakon smrti dr. Seada Jamakosmanovića