Naslovnica Blic vijesti Cikotić: Činimo sve za povratak bh. državljana iz kampova u Siriji

Cikotić: Činimo sve za povratak bh. državljana iz kampova u Siriji

393
0

SARAJEVO, 24. septembra – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić poručio je nakon današnjeg sastanka sa članovima porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji da ministarstvo na čijem je čelu čini sve da što prije budu osigurani svi neophodni uslovi za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece.

Navedeno je da se u ova dva kampa prema operativnim podacima nalazi još oko 100 osoba – žena i djece. Uprkos spremnosti i opredjeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u decembru prošle godine, zbog pandemije COVID 19 povratak tih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uslovi.

Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u toj oblasti sarađuje sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

Dodao je da je ministarstvo provelo proces prihvata, zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana – šest žena i 12 djece u decembru 2019. U toj grupi vraćeno je i sedam muškaraca, koji su kao učesnici na stranim ratištima, predati u nadležnost pravosudnih institucija BiH. 

Također, sačinjen je i cijelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete radi sistemskog rješavanja problema povratnika, njihovog prihvata i reintegracije.

U tu svrhu uspostavljena je Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana Bosne i Hercegovine iz zona sukoba, u kojoj učestvuju predstavnici nadležnih ministarstva, pravosudnih i policijskih agencija sa svih nivoa vlasti kao i socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA)

Prethodni članakIzabran predstavnik Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u VSTV-u BiH
Naredni članakVlada FBiH – Za ublažavanje ekonomskih posljedica Covida -19 još 100 miliona KM