Naslovnica Politika Straka za BiH o izjavi Aleksandra Vučića

Straka za BiH o izjavi Aleksandra Vučića

509
0

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) dali su komentar na današnje izjave medijima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom izmjena u Krivičnom zakonu BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.Kako su rekli, u svom komentaru na Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je važno da se sa Bošnjacima grade prijateljski i bratski odnosi.

“On je dalje naveo da nametanje bilo kakvih odluka spolja nikada dobro ne može donijeti, te kako je atmosfera najuzavrelija od potpisivanja Dejtona. Predsjednik Srbije može samo razgovarati sa građanima svoje zemlje kojima je odgovaran, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kao predsjednik strane zemlje, može razgovarati isključivo sa Državom Bosnom i Hercegovinom”, kažu iz SBiH.

Navode da situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina nije splet slučajnih okolnosti, nego rezultat agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji su, prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, počinile Vojska i Policija Republike Srpske.

“Srbija je prva država u istoriji koja je prekršila Konvenciju o genocidu, jer kako je presuđeno, nije učinila ništa da ga spriječi. Ako Srbija nije učinila ništa da spriječi genocid, to znači da je mogla a nije. Pitanje na koje treba da odgovori gospodin Vučić jeste, ko je odgovoran za to i šta će Srbija uraditi po tom pitanju”, navode iz SBiH.

Naglasili su da negiranje genocida od strane, kako počinitelja tako i onih koji ih podržavaju, nije samo pitanje Bošnjaka i Srba, kako Vučić želi predstaviti.

“To je pitanje koje se tiče svih građana Bosne i Hercegovine, kao i Evrope i svijeta. Genocid u Srebrenici su osudile sve civilizovane zemlje i krajnje je vrijeme da se i Srbija priključi toj osudi”, podcrtali su iz SBiH.

Klix

Prethodni članakKurtćehajić: Kazniti Dodika kao personifikaciju negiranja genocida
Naredni članakUkupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime