Naslovnica Blic vijesti U Doboju svečano otvoren Islamski kulturni centar

U Doboju svečano otvoren Islamski kulturni centar

360
0

Novoizgrađeni objekt Islamski kulturni centar svečano je otvoren jučer u Doboju, i znak je kosmopolitskog duha, tolerancije, suživota.

Glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić i muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević su tom prilikom kazali da je gradnja Centra rezultat suživota, spajanja dobrih ljudi, ideja koja će biti od koristi svim građanima Doboja, kako Bošnjacima, tako Srbima i Hrvatima i drugima.

Osim kancelarije Medžlisa, Centar će imati i savremenu biblioteku. 

Zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Enes ef. Ljevaković je rekao da Doboj pokazuje svoj kosmopolitski duh, duh tolerancije i suživota.

– Nadamo se da će i ova zgrada, koja već simbolizira taj dobojski prepoznatljivi duh, doprinijeti još čvršćoj i boljoj saradnji između Islamske zajednice, Bošnjaka i naravno ostalih stanovnika ovdje u Doboju – kazao je Ljevaković.

Podršku gradnji je pružila i Republika Turska, te je tom prilikom turski ambasador u BiH Haldun Koç kazao da je važno da Islamski kulturni centar bude na usluzi svim građanima Doboja, s obzirom da je Doboj multikulturalna i multinacionalna sredina.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić istakao je također kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u Bosni i Hercegovini te da Islamski kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima.

Kako je saopćeno iz Rijaseta IZ u BiH, svečanom otvoranju Islamskog kulturnog centra prisustvovali su i direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović, muftija okruga Kučuk Čekmedže Mustafa ef. Temel, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u BiH Junus Keleš.

Podršku gradnji Centra pružila je Uprava za vjerske poslove (Diyanet) Turske, ambasada Turske u BiH, Grad Doboj, bh. entitetske vlade RS, FBiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te mnogobrojni vakifi kojima su uručene vakufname.

Vjerski dio manifestacije održan je u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

fena

Prethodni članakBorell: Hitno se vratiti pregovorima o Nagorno-Karabahu
Naredni članakCijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto zbog slabljenja potražnje