Naslovnica Biznis Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto zbog slabljenja potražnje

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto zbog slabljenja potražnje

356
0

 Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih tjedana mogla porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna pala 2,9 posto, na 41,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 40,25 dolara.

Pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja ulagača da će nove restriktivne mjere zbog drugog vala širenja koronavisrusa u svijetu izazvati slabljenje potražnje.

Neke europske zemlje bilježe rekordni broj novooboljelih, primjerice, Francuska i Britanija, zbog čega uvode nove mjere socijalnog ‘lockdowna’.

U SAD-u je, pak, ukupan broj zaraženih premašio 7 milijuna, pri čemu je broj umrlih od COVID-19 dosegnuo 200 tisuća, najviše u svijetu.

 – Sve većih broj zaraženih virusom, ponovno uvođenje ograničenja, usporavanje gospodarskog oporavka i zastoj u pregovorima o poticajima u SAD-u zakočili su krhki oporavak potražnje za gorivima –  kaže Stephen Brennock iz PVM-a, prenosi SEEbiz.

Posljednji podaci pokazuju da se usporava oporavak američkog gospodarstva, najvećeg potrošača nafte u svijetu, od koronakrize, što bi također moglo oslabiti potražnju.

Tako je četverotjedni prosjek potražnje za benzinom u SAD-u oko 9 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Broj zaraženih koronavirusom snažno raste i u drugim dijelovima svijeta, pa se uvode nova ograničenja koja će ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji je, primjerice, prerada nafte u kolovozu bila 26 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju jer je potražnja za gorivima pala pod utjecajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i prometne aktivnosti.

Cijene su pod pritiskom i zbog naznaka da bi idućih tjedana mogla porasti ponuda nafte na svjetskom tržištu. Među ostalim, očekuje se da će Libija uskoro obnoviti izvoz.

Kompanija Shell je za 3. listopada rezervirala tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci.

Uz to, Iran je u rujnu znatno povećao proizvodnju i isporuke, a proizvodnja raste i u SAD-u.

Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja u SAD-u povećan drugi tjedan zaredom, za njih šest, na ukupno 261 postrojenje.

Polovicom kolovoza aktivna su bila samo 244 postrojenja, najmanje od 1940. godine, od kada se vode ti podaci.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

fena

Prethodni članakU Doboju svečano otvoren Islamski kulturni centar
Naredni članakU augustu u FBiH 42 hiljade turista, 55,5 posto stranih gostiju iz Srbije