Naslovnica Iz Svijeta U muslimanskim zemljama širi se kampanja za bojkot francuskih proizvoda

U muslimanskim zemljama širi se kampanja za bojkot francuskih proizvoda

369
0

ANKARA, 26. Oktobra – Islamski svijet ujedinjen je nasuprot antiislamskih izjava najviših francuskih zvaničnika koji opravdavaju kontroverzno objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, ali i zvanični Pariz je sve zabrinutiji pokrenutom kampanjom bojkota francuskih proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuska je već nekoliko godina glavno poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije. On je 2. oktobra optužio muslimane u Francuskoj i da gaje neke diskriminatorske i secesionističke ideje.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je 13. oktobra kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta. On je također kazao da ga uznemiravaju posebne police u marketima na kojima se prodaju halal proizvodi, što je bio još jedan u nizu njegovih napada na slobodu vjere u Francuskoj.

Tri dana kasnije u Francuskoj je brutalno ubijen nastavnik koji je na času o slobodi vjere pokazivao karikature Poslanika Muhameda, a to ubistvo bilo je povod za nove napade vladinih zvaničnika na islam i muslimane. Macron je kazao da je ubistvo djelo “islamskog terorizma“.

Napadi državnog rukovodstva na muslimane izazvali su porast islamofobičnih i rasističkih napada u Francuskoj. Nožem su kod Eiffelovog tornja zbodene dvije žene porijeklom iz Alžira, a i jučer su dva brata Jordanca bili žrtve rasističkog napada u Parizu.

Uprkos takvim pojavama, francuski zvaničnici su pod plaštom zalaganja za slobodu govora nastavili poticati na objavljivanje kontroverznih karikatura časopisa “Charlie Hebdo“ kojima se vrijeđa Poslanik Muhamed. Predsjednik Francuske Macron je kazao da neće biti spriječeno objavljivanje takvih karikatura, a nedugo zatim na nekoliko javnih zgrada su osvanuli za muslimane uvredljivi grafiti i karikature.

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda. U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.

Kampanje su brzo naišle na veliku podršku na društvenim mrežama, a takva pojava je zabrinula francuske vlasti jer bi to mogao biti ozbiljan udar na francusku ekonomiju.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske jučer je pozvalo na zaustavljanje tih kampanja usmjerenih na francuske proizvode i putovanja u tu zemlju.

Zasad taj apel nije dao rezultata jer kampanje i dalje progresivno traju, uporedo sa protestima u nekoliko muslimanskih zemalja.

Turski predsjednik je komentirao Macronov govor o navodnoj krizi islama i kazao da takvi potezi francuskog predsjednika prelaze i granice bezobrazluka i predstavljaju otvorenu provokaciju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su poručili kako niko nema pravo na takve iskrivljene i pogrešne pristupe islamu kao časnoj vjeri koja u svom nazivu ima mir.

Čelnik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas je kazao da uvredljive karikature Poslanika Muhameda na javnim zgradama pokazuju da vlasti Francuske podržavaju neprijateljstvo prema islamu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi praksama u Francuskoj koje vrijeđaju osjećaje svih muslimana u svijetu.

Turski predsjednik Erdogan je nakon Macronove podrške objavljivanju kontroverznih karikatura kazao da je aktuelnom francuskom predsjedniku potrebna terapija za mentalno zdravlje.

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je vlasti Francuske da okončaju diskriminatorsku politiku i napade na islam kojim vrijeđaju osjećaje milijarde i pol muslimana širom svijeta.

Uporedo s tim, pakistanski premijer Imran Khan je osudio Macronove napade na islam i dodao da francuske vlasti potiču na širenje islamofobije i mržnje.

Vlasti Pakistana pozvale su islamski svijet na ujedinjenje nasuprot napada na islam i muslimane.

I vlasti Irana su poručile da su napadi iz Francuske na islam i muslimane neprihvatljivi. Vlada i parlament su zvanično osudili izjave francuskih zvaničnika, ali i brojni iranski političari i intelektualci.

Najoštrija reakcija je ona predsjednika iranskog parlamenta Muhammeda Bakira Kalibafa koji je na Twitteru napisao da nestvarni i nesposobni lideri Francuske samo pokazuju da ne poštuju niti jednu vjeru, niti moral.

U glavnom gradu Iraka Bagdadu jučer su održani i protesti protiv Macronovih antiislamskih poruka, a slični skupovi održani su i u Siriji i Jemenu.

Protesti su održani i u Palestini, gdje su demonstranti osuđuvali Macronove izjave, a pozdravili reakcije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Glasnogovornik palestinskog pokreta Islamski džihad Davud Shihab za AA je kazao da Macron širi rasizam i ekstremizam.

“Turska je živa savjest i predstavnik islamskog svijeta u procesu suočavanja Zapada s njegovim rasizmom“, kazao je Shihab.

Kuvajtske vlasti su također osudile napade francuskih zvaničnika na islam i sa polica više od 70 trgovinskih lanaca uklonili francuske proizvode.

Macronove izjave su neodgovornim i opasnim ocijenili i Bahrein i Vijeće zaljevske saradnje.

Poziv na bojkot proizvoda u francuskom lancu supermarketa u Saudijskoj Arabiji brzo je postao druga najpopularnija etiketa na društvenim mrežama.

Uprkos tome, čelnik saudijske organizacije Svjetske islamske zajednice Abdulkerim al-Isa pozvao je muslimane da ne dižu glas i da poštuju sve zakone u zemljama u kojima su manjina.

Al-Isa, jedan od bliskih savjetnika saudijskog princa Muhammeda bin Salmana, kazao je za saudijsku televiziju MBC da bi dosljedno poštivanje mjera u svim zemljama doprinosilo skladnom životu i integraciji muslimana u ta društva.

I iz Libije dolaze oštre reakcije na Macronove izjave o islamu, a sve glasniji su i pozivi za raskid libijske saradnje s francuskih naftnim kolosom Totalom.

Pokret za mir u Alžiru pozvao je alžirskog predsjednika Abdulmejida Tebbuna da javno osudi Macronove izjave.

Kampanje za bojkot francuskih proizvoda pokrenute su na društvenim mrežama i u Alžiru, Maroku i Jordanu, a u Jordanu su s polica brojnih trgovina uklonjeni proizvodi s francuskim obilježjima.

Kampanja je naišla na veliki odziv u Maroku, čije Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da vrijeđanje poslanika Muhameda i muslimana nije djelo zrelih ljudi.

U više libanskih gradova održani su protesti na kojima su zapaljene i zastave Francuske.

Prvi čovjek egipatskog univerziteta Al-Azhara Ahmed Tayyib je poručio napadi protiv Poslanika Muhameda i islama predstavljaju plansku kampanju koja za cilj ima da se muslimani gurnu u nove sukobe.

I iz Malezije i Tunisa su osudili Macronove izjave, a demonstranti su poručili da je to pokazatelj njegovog neznanja i oholosti. U Tunisu je zatraženo otkazivanje Samita frankofonskih zemalja.

fena

Prethodni članakSve bolnice u FBiH 30 posto kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covida-19
Naredni članakPotpisani kolektivni ugovori za osnovno, srednje i visoko obrazovanje u ZDK