Naslovnica Vijesti iz BiH Potpisani kolektivni ugovori za osnovno, srednje i visoko obrazovanje u ZDK

Potpisani kolektivni ugovori za osnovno, srednje i visoko obrazovanje u ZDK

404
0

ZENICA, 26. oktobra – Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić potpisao je sa čelnicima prosvjetnih sindikata u ovom kantonu Selvedinom Šatorovićem i Dževadom Hadžićem kolektivne ugovore za oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

Kozlić je rekao da su pregovori trajali dugo, ali da je na kraju postignut sporazum koji je prihvatljiv za obje strane.

– Na ovaj način rješavamo prava i obaveze oko 5.500 zaposlenih u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Izražavam posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je kolektivni ugovor po prvi put potpisan sa Sindikatom Univerziteta u Zenici, tako da je ovim ugovorima zaokružen kompletan obrazovni sistem – rekao je Kozlić.

Premijer po ovlaštenju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić, kazao je da je Vlada posvećena dijalogu sa socijalnim partnerima, što nije slučaj u mnogim drugim kantonima i FBiH pogotovo kada je u pitanju kolektivno pregovaranje, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

– U ZDK zahvaljujući predstavnicima sindikata imamo kvalitetan socijalni dijalog. Nadam se da će zaposleni u obrazovanju biti zadovoljni imajući u vidu da je materijalni položaj zaposlenih podignut na jedan viši nivo – rekao je Bašić.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović rekao je da je novi kolektivni ugovor valorizovao posvećenost i dodatni napor prosvjetara u vrijeme pandemije, a primjenjivat će se od 01.09.2020. do 31.08.2022. godine.

– Moram istaknuti senzibilitet Vlade ZDK koja je u punom kapacitetu prepoznala ulogu i značaj prosvjetnog radnika, dala na važnosti prosvjetnom radniku i pokazala da je socijalni dijalog na području ZDK-a nešto što krasi ovaj kanton i postaje imidž i brend ovog kantona, jer smo sve dogovorili na principima međusobnog uvažavanja i povjerenja – rekao je Šatorović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Dževad Hadžić zahvalio je prosvjetarima i svim članovima sindikata jer u vrijeme pandemije uspijevaju uspješno izvršavati sve svoje obaveze u obrazovnom procesu.

Predsjednik Sindikata Univerziteta u Zenici Almir Huskanović zahvalio je Vladi i kolegama iz Saveza samostalnih sindikata koji su pomogli da zaposleni na Univerzitetu u Zenici dobiju prvi kolektivni ugovor od osnivanja UNZE, saopćeno je iz Press službe ZDK.

fena

Prethodni članakU muslimanskim zemljama širi se kampanja za bojkot francuskih proizvoda
Naredni članakPutin ponudio NATO-u obostrane inspekcije vojnih baza