Naslovnica Iz Svijeta Putin ponudio NATO-u obostrane inspekcije vojnih baza

Putin ponudio NATO-u obostrane inspekcije vojnih baza

363
0

MOSKVA, 26. oktobra – Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u ponedjeljak da bi NATO i Rusija trebali provoditi obostrane inspekcije vojnih baza druge strane kako bi osigurali moratorij na nove projektile u Evropi nakon prošlogodišnjeg raspada rusko-američkog sporazuma o nuklearnom oružju.

I Sjedinjene Države i Rusija povukle su se iz sporazuma iz 1987. godine o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), međusobno se optužujući za njegova kršenja. Putin je, ipak, obećao da Rusija neće razmještati oružje zabranjeno tim sporazumom, sve dok SAD ne razmjeste takvo oružje u Evropi.

Washington je kritikovao Putinove izjave, optužujući Rusiju da je već razmjestila projektile koji krše odredbe sporazuma – što Moskva odbacuje.

Putin je u ponedjeljak ponovio ranije stavove, ponudivši da omogući SAD i njihovim NATO saveznicima da obave inspekcije lokacija kako bi se uvjerili da rusko naoružanje zabranjeno sporazumom INF nije razmješteno u Evropi.

Američko povlačenje iz INF “ozbiljna je greška koja pogoršava rizik od utrke u raketnom naoružanju, jača potencijal sukoba i vodi nas u nekontroliranu eskalaciju”, navodi Putin u izjavi za javnost.

– U situaciji poput ove, odlučni napori su potrebni da se ublaži nedostatak povjerenja, osnaži se regionalna i globalna sigurnost i da se umanje rizici koji proističu iz nerazumijevanja i neslaganja na polju raketnog naoružanja – dodao je ruski predsjednik.

Kazao je da bi u okviru obostranih inspekcija ruski eksperti mogli obići američka raketna postrojenja u Evropi kako bi se uvjerili da oni ne mogu biti adaptirani za lansiranje raketa tipa zemlja-zemlja umjesto raketnih presretača koji izazivaju zabrinutost Moskve.

Zauzvrat bi Rusija ponudila NATO-u pristup ruskim vojnim jedinicama u najzapadnijoj ruskoj enklavi Kalinjingrad kako bi se uvjerio da one nisu opremljene krstarećim projektilima 9M729 koji se lansiraju sa zemlje, prenosi Associated Press.

fena

Prethodni članakPotpisani kolektivni ugovori za osnovno, srednje i visoko obrazovanje u ZDK
Naredni članakGrad Sarajevo isplatio 483 stipendije