Naslovnica ... Općina Centar: Briga o starima na evropskom nivou

Općina Centar: Briga o starima na evropskom nivou

404
0

Osobe starije dobi su veoma osjetljive, ali i su i bitan dio našeg društva, zbog čega im moramo posvećivati veliku pažnju. Udio starijih osoba u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu se povećava, a ako je suditi prema projekcijama stručnih institucija broj starijih osoba u Bosni i Hercegovini i dalje će rasti i do 2050. godine doseći će otprilike do 37% ukupnog stanovništva. Razlog tome je svakako niska stopa fertiliteta, ali i emigracije kvalificiranih mladih osoba.

U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu širom naše zemlje otvaraju se Centri za zdravo starenje. Jedan takav projekat  je  i “Promocija mreža za zdravo starenje”, čiji su partneri dvije sarajevske općine. Projekat se fokusira na poboljšanje zdravlja i kvalitete života osoba treće životne dobi u tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zasnovan je na radu na poboljšanju usluga za starije osobe kao i kvalitetnijem razvoju politika i programa za ovu populaciju.

Centri za zdravo starenje namijenjeni su osobama treće životne dobi sa ciljem da ih se aktivira i omogući  zdravo mentalno i fizičko starenje. U  ovim centrima korisnici imaju priliku da se svakodnevno druže, bave različitim kreativnim i kulturnim aktivnostima, pohađaju kurseve stranih jezika, računara, korisnici zajedno obilježavaju značajne datume, praznike, proslavljaju rođendane. Centri pružaju i ekonomičan način unapređenja zdravlja i blagostanja starijih osoba.

Jedan od najbolje organiziranih i uređenih Centara za zdravo starenje u Bosni i Hercegovini nalazi se u Općini Centar. Ova ustanova javnosti na korištenje predata je početkom februara ove godine. Prema riječima Sanele Feratović, predsjednice Udruženja “Zdravo živi-sretno stari”, od otvaranja Centra registrirano je 59 novih članova koji djeluju u likovnoj, horskoj, planinarskoj i sekciji kreativaca.

– Svi koji žele da postanu naši članovi to mogu uraditi vrlo jednostavno. Dovoljno je da dođu sa ličnom kartom i ispune prijavu nakon čega dobiju člansku karticu. Također ovom prilikom moraju popuniti obrazac sa medicinskim podacima pošto se radi o osobama starije životne dobi. Naš Centar u Pionirskoj je otvoren svaki radni dan od 9 do 15 sati. Za sve naše članove obezbjeđena je besplatna kafa ili čaj, a uvijek se nađe i kolača, izjavila je za Epicentarba.info Sanela Feratović.

Inače na području Općine Centar djeluju tri Centra za zdravo starenje, a njihovo opremanje i adaptaciju finansirala je Općina Centar.

– Ovaj projekat je veoma značajan i veoma mi je drago da sam kao načelnik Općine Centar imao privilegiju da učestvujem u njegovoj realizaciji. Siguran sam da će općinska administracija nastaviti da pomaže osobe treće dobi, rekao nam je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Bitno je još navesti da će iskustva stečena tokom realizacije projekta“Promocija mreža za zdravo starenje” biti korištena prilikom izrade Strategije podrške za ljude treće životne dobi u Bosni i Hercegovini.

AUTOR A.H.S.

Prethodni članakNarod Kuvajta ogromna podrška djeci oboljeloj od raka u Bosni i Hercegovini
Naredni članakSPREMAN UGOVOR OPĆINE CENTAR I FK SARAJEVO. Uprkos neosnovanim napadima i mutnim radnjama političkih protivnika rješeno pitanje upravljanja na stadionu „Asim Ferhatović Hase“