Naslovnica Vijesti iz BiH Mahmutbegović: Blokadama i ucjenama HDZ krši ustavni poredak Federacije

Mahmutbegović: Blokadama i ucjenama HDZ krši ustavni poredak Federacije

362
0

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da su nedopustive blokade institucija koje vrše kadrovi HDZ-a na federalnom nivou, saopćeno je iz njenog ureda. 
 
Izborni rezultati su implementirani na svim nivoima, osim u Federaciji BiH, a jedini razlog su ucjene HDZ-a. To je apsolutno nedopustivo. Demokratska praksa svuda u svijetu i obaveza po Ustavu Federacije jeste da se formira vlast pa da se onda ide u implementacije politika, donošenje zakona i dr. Samo HDZ traži da se prvo napravi drugi korak, pa prvi, što je nemoguće i neprirodno, navodi Mahmutbegović.
 
Po Ustavu FBiH tri su stuba vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska. Trenutno je, kako navodi, zbog blokada HDZ-a, popunjen samo Parlament i može raditi sa punim legitimitetom. Druga dva stuba vlasti su značajno oslabljena. Najprije nije izabran novi saziv Vlade, u skladu sa izbornom voljom glasača, a zbog blokade izvršne vlasti – ne može se izvršiti izbor glavnog tužioca FBiH i predsjednika Vrhovnog suda, što znači da se ovim blokada i ucjenama podriva sam Ustav.
 
Ovo su vrlo opasne tendencije jer se vrši namjerna erozija institucija Federacije, što može ugroziti čitav sistem. Niko nema pravo da to radi, te je krajnje vrijeme da međunarodne institucije zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma reaguju na ove blokade i ucjene HDZ-a, smatra potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović. (FENA)

Prethodni članakTurković u Beču razgovarala s ministricom pravde Republike Austrije
Naredni članakPorezna uprava FBiH – Zapečaćeno 46 objekata i izdato 139 prekršajnih naloga