Naslovnica Društvo U BiH nemoguće dokazati da je životinja otrovana, nema toksikološke analize

U BiH nemoguće dokazati da je životinja otrovana, nema toksikološke analize

407
0

SARAJEVO, 18. oktobra – U Bosni i Hercegovini nemoguće je dokazati da je neka životinja otrovana jer ne postoji mogućnost vršenja toksikološke analize.

Donedavno nije postojala ni baza otrovanih životinja, ali skromnu, sa najstarijim podatkom iz 1991. godine kada je u Blagaju otrovano 30 bjeloglavih supova, izradilo je Ornitološko društvo ”Naše ptice”.

Bazu su izradili u okviru Balkanskog projekta protiv trovanja (Balkan Anti-Poisoning Project – BAPP), a smatraju da će biti proširena u okviru rada na BalkanDetox LIFE projektu.

– U BAPP fazi projekta krenuli smo od nule, bez zvaničnih podataka o slučajevima trovanja u BiH, bez baze podataka. Jedini zvanični podatak koji smo dobili je od Federalne uprave za inspekcijske poslove o trovanju dva bjeloglava supa u Blagaju 2018. godine. Prikupljanjem podataka iz različitih medija i inicijativom da nam se dojavljuju sve vijesti o slučajevima trovanja, uspjeli smo napraviti bazu podataka o zabilježenim slučajevima trovanja životinja – kazao je Feni koordinator za BiH na BalkanDetox LIFE projektu Tarik Dervović.

Prema toj bazi zvanično je registrovano najviše trovanja pasa lutalica, a osim pasa zabilježen je i manji broj drugih vrsta životinja, rode, sokolovi, medvjedi.

– U BiH ne postoji laboratorija koja vrši toksikološke analize koje su neophodne za dokazivanje trovanja. Postoje laboratorije akreditovane za vršenje toksikoloških analiza, ali u praksi nijedna ne vrši. To nam se potvrdilo i u razgovoru sa patologom sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U razgovoru smo se osvrnuli na slučaj otrovanog medvjeda i dobili informaciju da postoje naznake trovanja, ali da bez toksikološke analize trovanje ne može biti dokazano – naveo je Dervović.

Također, dobili su i informaciju da ne postoji način da se uzorci za toksikološku analizu pošalju u inostranstvo. Za sada, ističu, to im predstavlja jedan od glavnih problema u daljnjem radu.

– U BalkanDetox LIFE projektu postoje sredstva predviđena za toksikološke analize, ali kako sada stvari stoje, za životinje stradale u BiH je to nemoguće. O ovome problemu smo pisali i u dokumentu ‘Smjernice za rad na strategiji protiv trovanja životinja u BiH’ koji je napravila radna grupa na BAPP projektu – kazao je Dervović.

U radnu grupu su, dodaju iz Društva, pored predstavnika Ornitološkog društva ”Naše ptice” bili uključeni i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma,  Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Nakon što je završen, dokument je, zajedno sa pismom inicijative da se počne raditi na strategijama protiv trovanja životinja u BiH poslan na adrese relevantnih ministarstava.

– Nadamo se da ćemo u narednom periodu, zajedničkim radom smanjiti obim ovog ozbiljnog problema i tako obezbijediti sigurnu sredinu za životinje, ali i za ljude. Svaki oblik trovanja životinja je nezakonit i krivično je djelo – poručili su iz Društva ”Naše ptice”.

Mole sve građane da svaki slučaj trovanja prijave nadležnim institucijama.

(FENA)

Prethodni članakDr. Marijanović: Rano otkivanje raka dojke spašava život
Naredni članakJačati kapacitete BiH za sprečavanje ilegalne trgovine umjetninama