Naslovnica KORONA VIRUS Čerkez: Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem

Čerkez: Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem

344
0

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez naglasio je danas da je epidemiološka situacija ozbiljna, te da ulazimo u težak i neizvjestan period za sve nas. Evidentan je ubrzani porast slučajeva, ne samo u BiH, nego i širom Evrope. 

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u povodu aktuelne epidemiološke situacije Čerkez kaže da su svi, posebno zdravstveni radnici, na rubu iscrpljenosti, razumiju i nervozu stanovništva u vezi  epidemiološke situacije, ali empatija i poštovanje prema drugima su neophodni i dalje.

– U velikoj mjeri, od nas zavisi šta će se dešavati. Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem. Očekujemo da će biti bolja situacija, posebno kad dođe prva provjerena vakcina. Dotad moramo poštivati jednostavne mjere da nosimo maske, držimo distancu, redovno peremo ruke. Posebno u kancelarijama i zatvorenim prostorima redovno treba provjetravati prostorije – naglasio je.

Apelira na stanovništvo da kontaktira ljekara, u slučaju kad osjete bilo kakve simptome kapljične infekcije (kašalj, povišena tjelesna temperatura, malaksalost). Cilj je, kako je naveo, da ne uđemo u lockdown, te da ovdašnje restrikcije nisu u tolikoj mjeri kao u mnogim evropskim državama.

– Pokušajmo biti maksimalno odgovorni. Vrlo je ozbiljna situacija, od sviju nas zavisi kakve će mjere biti u budućnosti. Naš zdravstveni sistem jeste spreman, ali su kapaciteti ograničeni. Moramo se ponašati odgovorno – naglasio je.

Kako je naglašeno u današnjem susretu sa novinarima, u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi se porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos virusa među populacijom u Federaciji. Od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno je 21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo od posljedica zaraze koronavirusa, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.

Prethodni članakBakir Izetbegović pozitivan na koronavirus, osjeća se dobro
Naredni članakNovalić: Uredbom o interventnim mjerama želimo očuvati radna mjesta