Naslovnica Iz Svijeta EU uvodi sankcije Rusiji zbog trovanja Navalnija

EU uvodi sankcije Rusiji zbog trovanja Navalnija

360
0

LUKSEMBURG, 12. oktobra – Ministri vanjskih poslova Evropske unije podržali su u ponedjeljak francusko-njemački plan za uvođenje sankcija Rusima osumnjičenim za trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navalnija, rekli su diplomati.

Berlin i Pariz dali su svoj prijedlog na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu. Navode da iz Moskve nisu imali vjerodostojno objašnjenje za ono što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopćila da je prisustvo zabranjenog nervnog agensa iz sovjetske ere Novichok u tijelu Navalnija, javio je Reuters.

Brzina kojom su se dvije glavne sile EU dogovorile da nastave sa sankcijama sugerišu učvršćivanje stava bloka prema Moskvi. Bilo je potrebno gotovo godinu dana da EU dogovori sankcije protiv Rusa nakon upotrebe nervnog agensa 2018. godine protiv bivšeg ruskog špijuna u Britaniji.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je novinarima u ponedjeljak da Navalnijevo trovanje ne može “ostati bez posljedica”.

– Francuska i Njemačka predlažu uvođenje sankcija određenim ljudima koji su nam zapeli za oko u tom pogledu – rekao je Maas, ne navodeći nikakve detalje.

Diplomate EU rekle su Reutersu da postoji podrška 27 ministara vanjskih poslova zamrzavanju imovine i zabranama putovanja nekoliko ruskih vojnih obavještajnih službenika.

Moskva negira bilo kakvu umiješanost u trovanje Navalnijeg.

fena

Prethodni članakIzetbegović: U sve razgovore potrebno je uključiti sve tri strane
Naredni članakBoris Johnson kritizira plan reforme Premier lige