Naslovnica Politika Izetbegović: U sve razgovore potrebno je uključiti sve tri strane

Izetbegović: U sve razgovore potrebno je uključiti sve tri strane

357
0

SARAJEVO, 12. oktobra – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da sadašnji odnos zvaničnog Zagreba i Beograda nije dobar prema Bosni i Hercegovini posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvo su dužnosnici Hrvatske pozvali na sastanak lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a potom je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizirao sastanak s Dodikom i liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem.

– Nikad bh. tronožac ne može stajati na dvije noge i ne treba to raditi nego u sve razgovore treba uključiti sve tri strane i poštovati državu BiH, njenu strukturu i hijerarhiju – podvukao je Izetbegović.

Da mu je upućen poziv da prisustvuje tom sastanku, kaže da bi mu se odazvao te da će se uvijek odazvati takvim pozivima, posebno jer smatra da bh. slika mora biti trodimenzionalna, a kada je i sam otišao u Zagreb na sastanak uvjerio se da je odveć bilo priče samo s jedne strane.

Stoga je bilo neophodno, kaže lider SDA, da se razgovara sa svim stranama kako bi se ispravila krnja slika koju su oni imali.

Na pitanje kako će se riješiti otvorena pitanja s HDZ-om, Izetbegović kaže da je za rješenje stvari potrebno da dođe do kulminacije čak i u zategnutosti odnosa te je neophodno da probaju svi koliko mogu doseći.

HDZ-u, napominje, koji kroz Hrvatski narodni sabor (HNS) predstavlja većinu Hrvata u BiH pokušat će da ostvare svoje ciljeve jer do sada nisu imali kontrolu u parlamentima.

– Previše su se uzdali u rezultate izbora prije dvije godine i sada je taj mandat kada mogu da postignu te stvari za koje su zainteresirani, a onda će se, kao i sve u BiH, završiti kompromisom – mišljenja je Izetbegović.

Ukoliko hrvatska strana smatra da treba imati legitimne predstavnike, onda oni ne mogu imati kočnice kakve sada imaju, smatra Izetbegović.

– Ako bismo izašli u susret hrvatskoj strani ojačali bismo alate i mehanizme kojima bi nam zauvijek mogli raditi stvari kakve sada rade. To znači da nema imenovanja Federalne vlade bez obrazloženja ili popune Ustavnog suda FBiH te da se biraju zakoni koji će se usvajati. Mi želimo sačuvati demokratiju, ne može Dom naroda PSBiH potpuno poništiti volju većine Predstavničkog doma, a to se sada događa – podvlači Izetbegović.

Ističe da HDZBiH traži da se obesmisli građanski princip i da se obesmisli postojanje stranka koje nisu nacionale kao i da se i zauvijek odustane od implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, a da se samo implementira presuda tog suda u predmetu Ljubić.

– Morat će se zamoriti te snage koje misle da to mogu postići i prihvatiti da se nastave pregovori te da se nađe neki kompromis. Ne može se insistirati da se jednostrano makazama izreže iz svih tih presuda i naših interesa samo ono za šta je jedna od tri strane zainteresirana uz podršku druge strane – jasno je kazao Izetbegović.

Naglašava da se tu razvija teorija da će Bošnjaci predvođeni Izetbegovićem nadjačati prvo Hrvate, a zatim i Srbe, dodajući da je to vjerovatno osmišljeno s hrvatske strane, a potom su dio toga postali i Srbi.

Izetbegović je kazao da je to apsolutna besmislica, te je on pitao kako može bošnjačka strana ugroziti njihovu poziciju, ističući da bi bio sretan kada bi se bosanski jezik nazivao tim imenom u bh. entitetu Republika Srpske koji je polovina BiH.

– Dodik govori da im niko ne može nametnuti princip građanske države, ali ko im to nameće i ko im to uopće može nametnuti. Entitetskim glasanjem sve se može uraditi. Za promjene Ustava Srbima i Hrvatima je potrebna dvotrećinska većina, na Domu naroda PSBiH mogu blokirati sve i onda tvrde da im neko može nametnuti građansko uređenje – pojasnio je Izetbegović.

Ove stvari se uporno ponavljaju kao mantra, kaže lider SDA, ocjenjujući da se one vjerovatno i večeras ponavljaju u Beogradu te liderima regiona treba pomoći da shvate da su to besmislice.

– Zato sam išao u Zagreb i nadam se da će i Vučić ovo čuti jer ako vam to neko stalno ponavlja onda to počnete i vjerovati – zaključio je Izetbegović.

fena

Prethodni članakIzetbegović: Predsjedništvo SDA se neće posebno baviti odlaskom Čampare
Naredni članakEU uvodi sankcije Rusiji zbog trovanja Navalnija