Naslovnica Politika Izetbegović: Predsjedništvo SDA se neće posebno baviti odlaskom Čampare

Izetbegović: Predsjedništvo SDA se neće posebno baviti odlaskom Čampare

358
0

SARAJEVO, 12. oktobra – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima nakon sjednice Kolegija te stranke, da se Predsjedništvo SDA neće posebno baviti odlaskom Aljoše Čampare.  

Istakao je danas da na sjednici nije bilo neke velike diskusije u vezi njegove odluke, jer se ona očigledno kroz vrijeme nazirala, nagovijestila i na kraju desila.

Izetbegović je kazao da je samo konstatovao da je Općinski odbor Centar isključio Čamparu iz članstva, te da je u isto vrijeme nekoordinirano Kantonalni odbor SDA Sarajevo započeo tu inicijativu u odnosu na Predsjedništvo, ali da za tim nije bilo potrebe.

– Bio je prijedlog KO SDA Sarajevo da se od njega traži da vrati pozicije, ali ni time se nećemo baviti. Dobio je poziciju u Skupštini KS, a ako bismo ga smijenili s ministarske pozicije, izgubili bi trećeg Bošnjaka ministra u Vladi FBiH – istakao je.

Na pitanje da li je razočaran, Izetbegović je kazao da mu to nije prvi put u životu, jer posmatra odlaske već 30 godina.

– Nisam razočaran, ono što je konstanta je da ljudi kada svoje lične ambicije nezadovolje, optuže stranku za to – kazao je Izetbegović te dodao da je puno opasniji raskol bio prije par godina kada je skoro pola Kluba poslanika SDA napustilo u Predstavničkom domu PSBiH.   

Izetbegović je kazao da su na Kolegiju SDA razgovarali i o obilježavanju godišnjice Deytonskog mirovnog sporazuma te o odnosima u regionu, gdje je vidljivo srpsko-hrvatsko udruživanje potpomognuto vlastima iz Beograda i Zagreba.

– Danas su Milorad Dodik i Dragan Čović kod Aleksandra Vučića. Nije pozvao trojicu, već dvojicu  i ništa od toga nije slučajno – kazao je Izetbegović.   

Također je istakao da su razgovarali i o enormnom broju registriranih za glasanje poštom.

– U Brčkom imate 5.000 glasača, a u Jajcu 3.000. Očigledno je da se nešto tu čudno dešava. Nešto što nije spontano i normalno – kazao je.

Izetbegović je kazao da nisu nikakav poseban zaključak donijeli u vezi toga, jer sve te navode treba provjeriti Centralna izborna komisija BiH.

fena

Prethodni članakZadovoljavajući zdravstveni bilten bh. tima pred susret s Poljskom
Naredni članakIzetbegović: U sve razgovore potrebno je uključiti sve tri strane