Naslovnica Kultura Američka pjesnikinja Louise Glück dobila Nobelovu nagradu za književnost

Američka pjesnikinja Louise Glück dobila Nobelovu nagradu za književnost

391
0

Pjesnikinja Louise Glück postala je prva Amerikanka u posljednjih 27 godina koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Glück je hvaljena zbog “njenog nepogrešivog pjesničkog glasa koji svojom ljepotom individualno bivstvovanje čini univerzalnim”, piše britanski Guardian.

Glück je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, a prva Amerikanka otkako je Toni Morrison osvojila nagradu 1993. Američki kantautor Bob Dylan je 2016. godine u iznenađujućem potezu Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost proglašen pobjednikom.

Jedna od vodećih američkih pjesnikinja, 77-godišnjakinja osvojila je Pulitzerovu nagradu i Nacionalnu nagradu za knjigu, baveći se temama uključujući djetinjstvo i porodični život, često prerađujući grčke i rimske mitove.

Predsjedavajući Odbora za Nobelovu nagradu Anders Olsson pozdravio je Glückin “iskreni i beskompromisni” glas, koji je “pun humora i promišljenih dosjetki”.

Ove godine nagrada vrijedi 10 miliona švedskih kruna. Švedska akademija s 18 članova dodjeljuje nagradu književniku ili književnici za kojega smatraju da su ispunili uslov koji je Alfred Nobel dao za ovu nagradu riječima “da na polju književnosti nagradu dobije najistaknutije djelo u idealnom smjeru”.

fena

Prethodni članakReprezentacija BiH nakon penala poražena od Sjeverne Irske
Naredni članakPremijera filma ‘Quo vadis, Aida?’ u Memorijalnom centru Srebrenica