Naslovnica Unutrašnja politika Potpisan Memorandum o saradnji između KUIP-a KS i Fondacije Dogs Trust u...

Potpisan Memorandum o saradnji između KUIP-a KS i Fondacije Dogs Trust u BiH

404
0

 Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahir Halilović i šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH Anel Bećirović potpisali su jučer Memorandum o saradnji, kojim je definisan nastavak dobre saradnje između Predstavništva i Inspektorata veterinarske inspekcije, kao jedne od ključnih institucija u provođenju mjera humanog, zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa.

Tom prilikom, Upravi je ustupljena baza podataka Fondacije Dogs Trust u BiH, a s ciljem jačanja kapaciteta kantonalne veterinarske inspekcije u segmentu zaštite dobrobiti pasa i provođenja zakonskih mjera odgovornog vlasništva pasa. Ustupanje podataka izvršeno je po prekporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, što znači da će ustupljeni podaci biti korišteni isključivo u zakonske svrhe, odnosno u svrhu provođenja inspekcijskih nadzora uz maksimalnu primjenu i poštivanje Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Osim toga, Memorandumom je dogovorena i saradnja u oblasti edukacije vlasnika pasa putem besplatne Dogs Trust Škole za pse, kao važne osnove za sprečavanje neadekvatnog odnosa prema ljubimcima, kao i njihovog napuštanja, što direktno utiče na prevenciju nastavka problema napuštenih pasa.

Dogs Trust baza podataka, koja je stavljena na raspolaganje Inspektoratu veterinarske inspekcije, sakupljana je u cilju kontrole kvaliteta Programa sterilizacije pasa u KS, koji je Fondacija finansirala punih sedam godina. Njeno korištenje u velikoj mjeri će olakšati rad veterinasrkim inspektorima u smislu planiranja, kao i organizacije službenih kontrola nad primjenom propisa o zdravlju i dobrobiti pasa.

Navedene aktivnosti imaju za cilj da Sarajevo kao glavni grad bude među prvima koji će uspostaviti i dosljedno provoditi zakonski i humani Sistem za upravljanje populacijom pasa, čije će primjer, nadaju se, slijediti i ostali gradovi u BiH, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Napominju da je Predstavništvo prije oko tri godine kao savjetodavni član, uz Ured za veterinarstvo BiH, sudjelovalo u Radnoj grupi Kantona Sarajevo koja je zajedničkim radom svih relevantnih institucija u KS rezultirala dokumentom “Set mjera za konkretizaciju državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u KS”.

Među ovim institucijama su bile i Veterinarska inspekcija, te Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao i nadležna kantonalna ministarstva i službe. 

FENA

Prethodni članakVlada KS – Primopredaja medicinske opreme
Naredni članakNakon Sarajeva i Tuzle knjiga ‘Hirurgija/Kirurgija’ promovirana i u Banjoj Luci