Naslovnica Vijesti iz BiH “Marš putem spasa”-Obilježavanje godišnjice zloglasnog vlaseničkog logora Sušica

“Marš putem spasa”-Obilježavanje godišnjice zloglasnog vlaseničkog logora Sušica

416
0

(FENA) – “Maršom putem spasa Vlasenica – Sušica 2020” članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena” će u subotu, 26. septembra obilježiti 28. godišnjicu zatvaranja zloglasnog vlaseničkog logora Sušica, kako bi odali počast nevino stradalim i mučenim Bošnjacima Vlasenice i okolnih mjesta.

Koncentracioni logor Sušica je od maja pa do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz taj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba – muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju su ubijani, o čemu svjedoči više masovnih grobnica: Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…

Predsjednik Udruženja “Svjedoci svog vremena” Muhamed Papić kazao je za Fenu da je poruka obilježavanja zatvaranja “Sušice” jasna, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne dogodi ono što se dogodilo narodu Bosne i Hercegovine tokom agresije.

– Želimo da pošaljemo jasnu poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – istakao je Papić te dodao da će se učesnici pridržavati svih propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. 

Jedan od organizatora tog marša Mujo Hadžiomerović kazao je da je ruta “Marša povratka putem spasa” ista ona kojom su Bošnjaci Vlasenice, ali i drugih općina srednjeg Podrinja tražili spas iz okupiranih dijelova BiH do slobodne teritorije.

– U ovo vrijeme septembra je zatvoren i zloglasni logor Sušica, prvi masovni logor u srednjem Podrinju, strijeljanjem posljednjih zatočenika ovog logora kroz koji je prošlo 8. 000 Bošnjaka Vlasenice i šire regije. Prvi i optuženi u Haggu, za ova nedjela je komadant logora Dragan Nikolić zvani Jenki – istakao je Hadžiomerović.

Naglasio je da je mjesto okupljanja učesnika Marša Mjesna zajednica Turalići, nakon čega će obići sekundarne i masovne grobnice Ogradice, Debelo Brdo te nekoliko sekundarnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci nekadašnjih logoraša i stanovnika Vlasenice.

Hadžiomerović je kazao da Marš završava na lokalitetu Logora Sušica, polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim časom.

Nakon obilaska Logora Sušica, kolona se kreće kroz Vlasenicu do Memorijalnog kompleksa Rakita Vlasenica gdje su sahranjeni ubijeni u periodu 1992-95.

Prethodni članakDr. Arapović: Ako se ovako nastavi morat će se poduzimati restriktivnije mjere
Naredni članakTurković zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u BiH