Naslovnica Vijesti iz BiH Za socijalno-ugrožene u FBiH 900 paketa hrane i higijenskih sredstava

Za socijalno-ugrožene u FBiH 900 paketa hrane i higijenskih sredstava

353
0

SARAJEVO, 17. oktobra – Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se danas pa je tim povodom generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić posjetio sa saradnicima nekoliko socijalno ugroženih porodica u Bosansko-podrijnskom kantonu i uručio im pakete s hranom i sredstvima za higijenu.

Simbolična donacija uručena je i Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, a donirani su i paketi koji će biti naknadno podijeljeni građanstvu, saopćeno je iz  Crvenog križa Federacije BiH.

Ovogodišnji Svjetski dan protiv siromaštva obilježava se pod motom „Iskorijeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima“.  
 
Crveni križ, u skladu s misijom i mandatom, građanima pomaže tokom cijele godine, što u javnim kuhinjama što paketima hrane i higijenskih potrepština.

Svi bismo trebali biti svjesni ovog društvenog problema svakog dana, poručuje Namik Hodžić, te djelovati, svako u skladu sa svojim mogućnostima.   
 
Crveni križ Federacije BiH, povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, kao i Svjetskog dana hrane, obilježenog jučer, podijelio je 900 paketa hrane i higijenskih sredstava, koji će biti uručeni socijalno ugroženom stanovništvu širom Federacije.  
 
Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je nerijetko i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite, pitanja su koja više nego ikad utiču na svakodnevicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.  
 
17. oktobar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv siromaštva odlukom Ujedinjenih naroda. Svrha je isticanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema.  
 
Svjetski dan borbe protiv siromaštva prvi put je obilježen protestnom akcijom u Parizu 17. oktobra 1987. godine, kada je više od 100.000 osoba glasno poručilo da je siromaštvo kršenje ljudskih prava i da se moraju poduzeti koraci ka rješavanju ovog problema. 

fena

Prethodni članakKoronavirusom u svijetu zaraženo više od 39,59 miliona ljudi
Naredni članakU FBiH 485 novih slučajeva koronavirusa, umrla jedna osoba