Naslovnica Vijesti iz BiH Turković zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u BiH

Turković zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u BiH

415
0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Beču je razgovarala sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem. 

Izrazila je podršku projektu ZODIAC (Zoonotic Disease Integrated Action), koji je pokrenut u junu 2020. godine, kako bi se pomoglo zemljama u sprečavanju epidemija izazvanih bakterijama, parazitima, gljivicama ili virusima, koji potiču od životinja i mogu se prenositi na ljude.

Također, kazala je da očekuje da u 2022. godini Bosna i Hercegovina postane član Odbora IAEA. Izrazila je zahvalnost za opremu za testiranje na COVID-19, koji su dostavljeni kliničkim centrima u Sarajevu i Banja Luci, te zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u Bosni i Hercegovini.

Podsjetila je generalnog direktora na pitanje Trgovske gore. Iako je bh. strana svjesna stava IAEA o nemiješanju u bilateralne odnose ipak bi, kako je kazala, posebno cijenila ako bi IAEA pružila pomoć u postavljanju standarda za vođenje ovog procesa.

Generalni direktor Grossi je kazao da je IAEA spremna za nastavak saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i jačanje postojećih odnosa, te dodao da će Međunarodna agencija za atomsku energiju obezbijediti instrumente za radioterapiju i prenošenje znanja i iskustva.

Kada je u pitanju Trgovska gora, naglasio je da bezbjednosni standardi postoje i IAEA može ponuditi profesionalno uključivanje u saslušanja i shvatanje zabrinutosti, a potom može ponuditi tehnička rješenja i stručnu pomoć.

Navedeno je da IAEA ne može ponuditi posredovanje, ali da može ponuditi da razgovaraju sa objema stranama, kako bi i jedni i drugi shvatili cjelokupne okolnosti. Tehnički dijalog bi bio poželjan i IAEA podržava obje strane da se uključe u proces, kako bi došli do zaključaka, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. (FENA)

Prethodni članak“Marš putem spasa”-Obilježavanje godišnjice zloglasnog vlaseničkog logora Sušica
Naredni članakU FBiH u 24 sata 270 novozaraženih koronavirusom, izliječeno 180 pacijenata