Naslovnica Društvo Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

455
0

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, delegacija Asocijacije mladih SDA, kao i drugi zvaničnici SDA danas su položili cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači povodom dana rođenja prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

– Danas je 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića i njemu sasvim sigurno ne trebaju ovakva okupljanja, a mislim da nama to sigurno treba. Alijina definicija da BiH nije samo parče zemlje na Balkanu nego ideja da različiti ljudi, vjere i nacije mogu da žive zajedno, je istinita jer nas niko nije tjerao prije 200, 300, 400 godina da tu pravimo bogomolje pomažući jedni drugima. Alija se borio za poziciju Bošnjaka na taj način – izjavio je Bakir Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Alija najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.

– Bio je na čelu BiH onda kada je ona ostvarila svoju nezavisnost. To su epohalna postignuća. Uvijek ćemo biti zahvalni Aliji na svemu onome što je učinio za BiH. Koristićemo svaku priliku da se sjećamo i odajemo poštovanje – rekao je Džaferović.

Kaže da su mudrost, tolerancija i razumijevanje Alije Izetbegovića vezano za sve društvene procese nešto što je prijeko potrebno Bosni i Hercegovini.

To su poručili danas i članovi Asocijacije mladih SDA navodeći da će im djelovanje Alije uvijek biti inspiracija u njihovom radu.

– Ne samo za SDA nego i za sve građane BiH Alija je inspiracija. To je jedno veliko nasljeđe koje nam ostaje a pamtit ćemo ga da je uvijek bio otvoren prema svima – naglasio je predsjednik Asocijacije mladih Haris Šabanović.   

FENA

Prethodni članakSaudijska Arabija počinje primati vakcinisane inostrane hodočasnike na Umru
Naredni članakU Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici