Naslovnica Blic vijesti U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

494
0

U Lukavcu je večeras otvoreno spomen obilježje i trg u ulici Žrtava genocida. Događaju su prisustvovali zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Tridesetjednogodišnji Samir Gabeljić iz Lukavca prošle je godine putem društvene mreže pokrenuo inicijativu da ulica u tom gradu dobije naziv ulica Žrtava genocida u Srebrenici. Prvobitni cilj je bio da grupa broji 8.372 člana, međutim okupilo se više od deset hiljada članova koji su podržali Samirovu ideju.

Općina je odlučila da se uključi u projekt te podržala izgradnju spomen-obilježja i platoa koji će moći koristiti svi građani Lukavca, a koji će podsjećati na stradanje naroda Srebrenice u julu 1995. godine.

– Ovo spomen obilježje je jasna poruka da želimo poštovati sve žrtve, ali treba imati u vidu da žrtve koje su u Srebrenici preživjele genocid da je to nešto posebno i da mi nećemo dozvoliti da se negiranjem genocida gradi bilo kakav odnos u našem društvu. Došlo je vrijeme kada je potrebno prepoznati sve žrtve i pružiti ruku pomirenja, ali vrlo jasno kazati da oni koji negiraju genocid, njima nije mjesto u našem društvu – izjavio je Edin Delić, načelnik Lukavca.

Izgradnja i uređenje spomen-obilježja i platoa koštalo je 130 hiljada konvertibilnih maraka. Polovinu finansijskih sredstava izdvojila je Općina, a drugu polovinu Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, te Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

– Prije nekoliko godina bila je ideja u BiH da svaki grad jednu ulicu ili trg nazove imenom žrtava genocida u Srebrenici. Radili su to na različite načine, različiti gradovi i mislim da je ovo jedan od lijepih primjera na koji način treba čuvati sjećanje na žrtve genocida – izjavio je ministar za izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije Edin Ramić.

Podršku ovome projektu dala je i Vlada Tuzlanskog kantona, učešćem od 20.000 KM preko Ministarstva za boračka pitanja.

– Čast mi je izraziti zadovoljstvo što je resorno ministarstvo izdvojilo dio sredstava da sufinansira projekat izgradnje spomen obilježja. Kultura sjećanja je veoma važan segment svakog društva i svojim prisustvom Vlada TK danas ovdje iskazuje svoje poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama – izjavio je kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Iz Lukavca su u zrak pušteni bijeli golubovi kao simbol mira i poruke da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.

FENA

Prethodni članakObilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića
Naredni članakZavršen 24. Festival prijateljstva u Goraždu