Naslovnica Politika JEFTINI KOMUNIZAM NAŠE STRANKE I VELEIZDAJNIČKA STRANKA

JEFTINI KOMUNIZAM NAŠE STRANKE I VELEIZDAJNIČKA STRANKA

408
0

Naša Stranka znatno se izgradila nakon izbora u Sarajevu 2020. godine. Prije toga sastojala se od pojedinih političkih ličnosti koji su napustili ljevicu ili desnicu da bi postigli „veću nezavisnost“ i veći „ politički cilj “, naravno, za sebe. Titula „ socijal-liberalci “ je jedna, sa kojom se NS znatno hvali kao napredna i zdrava politička opcija za razliku svih drugih opcija koje su toksične za bh političku scenu i društvo. Najčešća izjava od strane pojedinaca iz NS jeste bespotrebnost rasprave o pojedinim političkim pitanjima i činjenice da se treba fokusirati na ozbiljna pitanja Bosne i Hercegovine… makar tako tvrde.

Generalni fokus vođenja politike za NS, naročito vole istaći:

  • Ljudska prava i prava manjina,
  • Loše trenutno stanje,
  • Naprednu politiku i slične teme koje su atraktivne za strane političke investitore ( tj. Druge liberalne i ljevičarske političke stranke u inozemstvu ).

Šta je biračko tijelo Naše Stranke?

Liberalan i ljevičarski sloj našeg društva.

Realno gledano, kolektiv BiH koji je toliko liberalan da podržava čak i ideale NS u tolikoj mjeri je nepojmljiv. A ljevičarski sloj našeg društva je historija moderne bh politike uvijek bila i ostala SDP. Zbog toga, lideri NS su se okrenuli ka novom fenomenu da bi pridobili veće i jače biračko tijelo –  populizam i političko vjerovanje: „ Sve je bolje od trenutne pozicije, pa makar upravu bili .

Kako su uspjeli stvoriti takav lični imidž?

Kroz liberalne i opozicijski nastrojene medije.

Stvarajući sliku NS kao partije koja je  perspektivna za narod Bosne i Hercegovine, a pri tome prezentiranje pozicije kao najvećeg zla koje se moglo desiti društvu – iako je društvo samo izabralo.

Kritikovanje svakog poteza koji pozicija napravi i podržavanja svake kontra inicijative nije prosperitetna politika.  Nebitno da li je u korist naroda i države ili ne, bitno je od koga dolazi a ne korisnost same inicijative.

Fokusiranje na totalno nebitne teme poput masovne promjene imena ulica koje nose imena bošnjačkih velikana, a ne komunističkih partizana je za NS prosperitetna politika. Ako ovako nastave pljuvati po bošnjačkim intelektualcima, borcima za Bosnu i Hercegovinu i žrtvama, možemo komotno očekivati da se Trg djece Sarajeva ponovo reimenuje u Park Cara Dušana – ipak je to znak tolerantnog društva.

Prozivanje bivših načelnika općina Centar i Novo Sarajevo za tkz. „ bijeli hljeb “ je ništa više od skretanja problema sa većih problematika koje su zadesile te dvije općine. Podsjećamo vas, da većina obećanja iz predizborne kampanje ostala su samo obećanja i novoizabrana rukovodstva neće još skoro krenuti u njihovu realizaciju te će ih ponovno aktivirati pred naredne izbore. Možda bi i bili ostvareni kad bi se novi načelnik općine Centar sjetio doći na posao na vrijeme, dok za vrijeme svog radnog vremena za koje ga plaćaju građani boravi u Mostaru davajući podršku Irmi Baraliji i Peđi Kojoviću. Mnogobrojne afere koje su se zadesile pod stolom novoizabranih čelnika su smiješne i žalosne istovremeno. Od dinastijskih odnosa gdje se guraju pojedinci koji su porodica i prijatelji, iako nemaju nikakve kvalifikacije da rade takav opis poslova kao naprimjer da ste danas dostavljać pizza, a već sutra ste općinski savjetnik što je visok skok za tako malo vrijeme, u košarkaškom žargonu bi to rekli, pogodio tricu. Uslov da se to ostvari jeste plava ( odnosno u slučaju NS-a, crvena ) krv u venama i neki blizak odnos sa Đozom.

Ipak, radi se o jednoj političkoj partiji koja izmuzla svaku moguću ideologiju u loncu populizma i servirala ga stanovnicima da bi se okrenuli protiv vlade čiji položaj NS gladno želi.

Tolerancija na međunacionalnom nivou, a idealan plan za političku dominaciju: jeftini komunizam Naše Stranke :

Predsjednik je Srbin,

Najveće biračko tijelo su Bošnjaci,

A najviše koristi od toga imaju Hrvati.

Ipak ne bio prvi put da NS sarađuje sa pokušajnim tvorcima trećeg entiteta za dalji raspad BiH ako što više, oni su stari prijatelji:

Ipak, nije Predrag samo jednom izdao Mostar.

Javno pitanje za NS bi bilo:

Ako ste toliko prosperitetna i multinacionalna stranka, zašto onda se Vaš trud ne vidi na temama koje su bitnije i na obećanjima koji ste rekli ispuniti? Navijači Sarajeva vas čekaju.

Također, po pitanju multinacionalnosti, zašto samo djelujete u FBiH i najveći fokus imate za Sarajevo dok zanemarujete manji bh entitet?

Ipak, u komunizmu se skide bužoazija i stavlja se svježe političke ličnosti. Zašto se kod vas uvijek isti ljudi vrte? Da se ne isplati više?… ipak jedan KS ima više financija od cijelog manjeg bh entiteta. Neka vas , dobro vam je u takvom „liberalizmu“.

Prethodni članakPOPULIZAM I RENESANSA
Naredni članakSERIJAL LAŽNIH OBEĆANJA