Naslovnica Iz Svijeta Otkazan tradicionalni doček Nove godine koji organizuje japanski car

Otkazan tradicionalni doček Nove godine koji organizuje japanski car

455
0

TOKIO, 27. novembra – Tradicionalni doček Nove godine u Japanu, koji organizuje japanski car, ove godine je otkazan zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji.

To je prvi put od 1990. godine  da je događaj otkazan, kada je zemlja tugovala zbog smrti cara Hirohita, djeda sadašnjeg cara.

Agencija za carske poslove (Kunaicho) odlučila je otkazati proslavu koja se početkom svake godine održava u vrtu palate u Tokiju, javila je novinska agencija Kyodo.

Odluka je donesena zbog zabrinutosti da će privući velik broj ljudi, od kojih su mnogi starije životne dobi i koji su suočeni s većim rizikom od zaraze teškim oblikom COVID-19 bolesti izazvane virusom, među ostalim je navela Agencija.

Tako neće biti održan ni događaj u okviru kojeg su car Naruhito i carica Masako 2. januara s balkona palače trebali pozdraviti na hiljade ljudi.

Na novogodišnjem događaju, koji se obično održava 2. januara, car, carica i drugi članovi carske porodice pozdravljaju hiljade Japanaca s balkona palate u Tokiju.

Usred ponovnog porasta slučajeva koronavirusa, s obzirom da je dnevno broj novozaraženih u  Japana dostigao rekordne razine od prošle sedmice, to je posljednji u nizu carskih događaja koji su otkazani ili odgođeni ove godine zbog globalne zdravstvene krize.

Na  novogodišnjoj manifestaciji za 2020., prvoj otkad je car Naruhito došao na carski tron u maju 2019. godine, on i carica Masako, zajedno s prijestolonasljednikom Fumihitom i njegovom porodicom, pozdravili su oko 68.000 ljudi, navodi Kyodo.

Prvo rođendansko obraćanje cara Naruhita, koji je preuzeo prijestolje u maju 2019., također je otkazano zbog pandemije koronavirusa, a Naruhito je u februaru ove godine napunio 60 godina.

fena

Prethodni članakŽeljezničar u gostima savladao Mladost s 4:0
Naredni članakU BiH nema dodatnih mjera koje bi značile ‘zaključavanje’