Naslovnica ... Konaković: Hvala građanima koji su glasali da se politička scena u BiH...

Konaković: Hvala građanima koji su glasali da se politička scena u BiH mijenja iz temelja

414
0

U ovom trenutku smo veoma sretni, ali shvatamo da je pred nama velika obaveza i odgovornost na koju smo spremni, a spremni smo jer u redovima Naroda i Pravde imamo mnogo kvalitetnih, stručnih i etičnih ljudi, koji su do sada politiku posmatrali iz prikrajka – kazao je predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković komentirajući današnje izbore. 

Konaković ističe da je NiP svjesna stanja u bh. društvu, te da je spremna na odgovornost koju je preuzela. Zahvalio se građanima BiH koji su u jeku pandemije koronavirusa izašli i glasali i “odlučili da se politička scena u BiH ipak iz temelja mijenja”. 

Naglašava da je četvorka u ovoj političkoj kampanji pokazala da joj je svaki pedalj BiH jednako važan, te da su svugdje pokrenuli pozitivne promjene. 

– Jednako smo sretni pobjedama sarajevskih načelnika i velikom broju mandata vijećnika širom BiH. Zahvaljujem se našim kandidatima koji su bili hrabri u teškom političkom vremenu u BiH, kada su stali na crtu postojećem sistemu i snažno mu se suprotstavili, a prošli su kroz različite vrste pritisaka, ponuda i drugih nekorektnih vidova djelovanja – rekao je. 

Zahvalio se koalicionim partnerima “koji su pokazali da je u BiH moguće sve ono što su vladajuće elite godinama govorile da nije. Naglašava da su to stranke različitih političkih opredjeljenja, ali sa jednakim ciljevima, isključivo borbe protiv korupcije, postavljanja stručnih i etičnih ljudi i definisanja prioriteta građana. 

Ističe da je četvorka izvojevala velike pobjede, za koje su mnogi smatrali da su nemoguće, dok je izbore na Ilidži nazvao “sudarom dva koncepta” i pobjedom “tamo gdje su bili najkorumpiraniji”.

– Nermin Muzur je ubjedljivo pobijedio potvrđujući da je moguće srušiti jedan sistem. Jedan dio naše kampanje bazirao se na Ilidžu jer su tamo bili najkorumpiraniji. I zaista je trebala hrabrost da građani Ilidže ukažu povjerenje nama. U Novom Sarajevu se također desilo nešto što su smatrali nemogućim, gdje je slavio naš kandidat Hasan Tanović, Srđan Mandić uvjerljivo je osvojio Općinu Centar. Slavili smo u Ilijašu, a ono što je uradio Adnan Delić u Općini Novi Grad izgledalo je nemogućim i još uvijek čekamo rezultate jer se između njega i Semira Efendića bitka bije u par stotina glasova – objasnio je Konaković.

Smatra da je četvorka odlične rezultate ostvarila u Hadžićima, Vogošći, Bihaću, Jajcu, Kalesiji, Travniku, a “posebnim zadovoljstvom” nazvao je pobjedu Ernesta Imamovića u Goraždu, iako njegova prednost iznosi samo nekoliko stotina glasova. 

– Radi se o sinu komandanta Zaima Imamovića i u Ernestovoj pobjedi ima simbolike onoliko koliko ima same Bosne i Hercegovine – rekao je predsjednik NiP-a. 

Izrazio je saučešće porodici preminulog kandidata stranke SDA Mirsada Pece, koji je izgubio bitku s koronavirusom. 

Dodaje da je pred pobjednicima izbora borba za BiH na način kako su uredili odnose u Kantonu Sarajevo, ističući interse države i njenih institucija prije bilo kakvog stranačnog ili ličnog. 

fena

Prethodni članakStanivuković: Promjena se ne treba plašiti, a ova će prijati
Naredni članakMandić: Slušati građane, a ne davati velika obećanja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime