Naslovnica Politika Analiza Epicentra: Kampanju obilježile laži, klevete, i populizam. Četvorka se hvali...

Analiza Epicentra: Kampanju obilježile laži, klevete, i populizam. Četvorka se hvali tuđim, a kroz već realizirane projekte najavljuje „renesansu“.

553
0

Od sjaja do očaja. Upravo tako bi se mogla opisati pompezna najava i ispuhana očekivanja od programa četvorke koji je za općine, prvenstveno one gradske, trebao značiti preporod svega što okružuje i oči vide svakog od stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine, zajedno sa općinama koje u konačnici sačinjavaju najbogatiji  i najnapredniji kanton u državi.

I  tako od tih velikih očekivanja, jednom rječju renesanse života, četvorka predstavi na prvi pogled studiozan i  ozbiljan,  a za sve one koji su imali strpljenja da ga isčitaju do kraja, ništa drugo nego površno “sklepan” dokument jakog i trebalo je biti simboličnog naziva “Sarajevski dogovor 2020”. Da budemo još simboličniji normalnom čovjeku ova igranka može da zvuči i kao DOBRO JUTRO NOĆI, LAKU NOĆ JUTRU. ETO MI BI DA DOĐEMO, ALI DA BUDEMO ISKRENI NI SAMI NE ZNAMO JESMO LI DOŠLI ILI SMO POŠLI!

U 29 tačaka trudila se četvorka pobrojati sve oblasti i dohvatiti svakog pojedinca u nadi da neće izostaviti nijednu sferu života koja će  ostati na istom nivou i koja, ukoliko ustoličimo njih, neće biti unaprijeđena.

Pa su tako dokument započeli zaštitom javnog dobra i dobrobiti građana (ma šta to značilo), a onda udarili jako po dosadašnjim nosiocima izvršnih funkcija tvrdeći da će oni biti potpuno drugačiji punom transparentnošću sa nultom stopom tolerancije prema korupciji i nepotizmu. Ovo nulta je posebno jak, ali nažalost, izlizan termin, koji se kod nas koristi samo u vrijeme kampanja. Ponavljamo nažalost i da je bog dao drugačije, ali ako se po jutru poznaje dan, nepotizam je četvorici bio jako blizak za vrijeme vladanja Kantonom Sarajevo gdje su pojedini članovi porodica tadašnje pozicije vjerovatno samo pukom slučajnosti dobili zaposlenja u državnim firmama.  

Onda su nakon toga krenuli sa stručnim izrazima depolitizacija javne uprave zajedno sa digitalizacijom procesa gdje se stiče dojam da u nedostatku kreativnih ideja, a u potrebi za natrpavanjem tačaka, četvorka zapravo ne daje značaj kvalitetu programa koliko kvantitetu svega što će unaprijediti.

Nakon toga slijedi niz obećanja koja prema nadležnosti uopšte ne pripadaju jedinicama lokalne samouprave. Ali, da im ovo i oprostimo barem su trebali izmisliti neki novi projekat, a ne govoriti kako će uraditi nešto što na terenu već postoji i funkcioniše u punom kapacitetu (biznis centar već postoji na Gorici Općina Centar, ulaganje u industrijske zone-Vogošća i Hadžići mogu poslužiti kao primjer novih poslovnih zona…).

Još neki od noviteta stižu sa četvorkom. Stipendiranje učenika, jednokratna novčana pomoć za porodilje, izrade strategija za mlade, stipendiranje učenika za izvrsne rezultate iz oblasti obrazovanja, nauke i sporta, besplatni kursevi trajnih jezika … Dakle sve ono što imamo, ali što će ipak tek doći sa četvorkom.

PROGRAM JE TOLIKO OZBILJAN DA SU IH I SOPSTVENI KANDIDATI SA LISTA POČELI NAPUŠTATI, JAVNO GOVOREĆI DA U ČETVORKI UGLAVNOM NE ZNAJU NADLEŽNOSTI JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE, TE DA U NEDOSTATKU VIZIJE OBEĆAVAJU ONO ŠTO JE VEĆ URAĐENO, KAO I DA SU IM OMILJENI SADRŽAJI SVIH PREDIZBORNIH ISTUPA ZAPRAVO LAŽI I KLEVETE.

Posebnu pažnju će kažu posvetiti danima državnosti i nezavisnosti uz “sistemsku” podršku boračkoj populaciji. Tek toliko da ne prenosimo sve floskule koje su u tački o borcima napisali možda da lijevi dio četvorke za početak oda počast šehidima i poginulim borcima, a tek onda pokuša zavarati ovu populaciju da će se i zaista adekvatno brinuti o njima.

Otvoriće nam četvorka i centre za zdravo starenje koji u gradskim općinama postoje godinama, a i socijalna davanja će biti i veća i proširena na veći broj populacije i poštenije raspoređena.

Riješit će i davno rješene arhitektonske barijere kako bi olakšali kretanje osobama sa invaliditetom, ali i ponovno će najavljuju ugraditi taktilne vodilice za slijepe.

Naravno, veliku pažnju će posvetiti ekologiji, turizmu, zdravstvu i sigurnosti, ali da ne nabrajamo dalje jer i od ovog osvrta vjerovatno se mnogima počelo prevrtati u stomaku. Na kraju, podsmjehivanje na društvenim mrežama dovoljno govori da zapravo „četvorka“ ne zna „kud goni“.  

Za kraj će napraviti  posebne programe za oporavak privrede od problema uzrokovanih pandemijom, ali i socijalne zaštite.

Da neko ne pomisli da smo sitničavi, svjesni smo da je ovo taj dokument (s brda s dola nabacani) program koji se razrađivao kroz kampanju, ali tek onako jedno pitanje “četvorki”, jel’ vas sramota? Jel’ vas sramota vrijeđati zdrav razum svakog stanovnika na ovaj način? Pored toga što ste iskoristili šture, opširne floskule i stereotipe, šta ste zapravo ponudili novo? Jedini novitet u svemu je što ste prepisali urađeno i počeli vrijeđati inteligenciju ljudi govoreći o nekim inovacijama koje zapravo postoje godinama u Sarajevu. Drugo, odakle vam pare? Lako je iz hladovine pozicijom gloginje mlatiti, ali lokalni budžeti, kao i svi na svijetu imaju granice. A vama, ni nebo nije granica.

I za kraj, koliko god se trudili obuhvatiti svaki milimetar lokalnih zajednica u Sarajevu sa obećanjem da ćete ga pozlatiti i koliko god se trudili obuhvatiti svaku kategoriju stanovništva bez obzira na starosnu dob, napravili ste niz propusta. 

Ovo nije čas pravljenja izbornog, ni budžetskog programa, na kraju vi ste u tome najbolji, ali evo recimo objasnite roditeljima i djeci sa poteškoćama u razvoju gdje nestadoše u vašem savršenom programu. Svjesni smo da ćete ih nakon ove objave staviti u žižu i vrh vaših pojedinačnih programa, ali čisto da se i prema ovoj ranjivoj kategoriji ne ogriješite ponovo. Samo jedan dobronamjerni savjet. Ne obećavajte im barem dnevni centar. On već postoji recimo općini Centar. Izmislite nešto drugo. Valjda toliko nije teško.

Prethodni članakNovalić: Moramo hitno djelovati na svim nivoima s ciljem usporavanja širenja zaraze
Naredni članakNedžad Ajnadžić dobitnik „Ordena Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini“