Naslovnica Politika Inzko: Stvarne i pozitivne promjene su moguće

Inzko: Stvarne i pozitivne promjene su moguće

353
0

SARAJEVO, 7. novembra – Daytonski mirovni sporazum “nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas učesnicima međunarodne konferencije.

Obrativši im se na online simpoziju o naslijeđu Daytonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Yale univerziteta i njegovog studijskog programa o genocidu te Akademskog ureda Državnog univerziteta južnog Connecticuta, visoki predstavnik je rekao da “u anketi za anketom, građani BiH govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji.”

Rekao je da je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka “rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena”.

– Dok se približavamo 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih, temeljni cilj Sporazuma, jeste mir – rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da je u poslijeratnom periodu proveden niz reformi koje su “Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija”,  te da se iz toga da zaključiti “da je napredak moguć. Greške se mogu ispraviti a teški problemi se mogu riješiti”.

Međutim, također je naglasio da Bosna i Hercegovina danas stagnira.

 – Njeni mladi odlaze, a njene glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. U cijelom javnom sektoru savjesni nastavnici, državni službenici, komunalni radnici, policajci i mnogi drugi svaki dan vrijedno i dobro koriste teško stečeno znanje, ali ne dobijaju adekvatnu naknadu iz neodgovarajućih budžeta i od glomazne administracije – naveo je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da takva situacija nije neminovni rezultat poslijeratnog rješenja, i da “upravo kako je međunarodna zajednica, pod koordinacijom OHR-a, uspješno realizirala ključne elemente oporavka u prvoj deceniji poslije rata, ona može uspješno doprinijeti i provođenju temeljnih društvenih i političkih promjena danas”. 

Rekao je da su se bh. građani “suprotstavili najgrubljim ispadima njihovih političkih predstavnika – ispoljavajući u svakodnevnom životu pristojnost koja je često odsutna u političkom životu” i da “ti građani, uz čvrstu i dosljednu podršku međunarodnih partnera mogu postaviti zemlju na novi kurs”. 

Visoki predstavnik je rekao da “akteri na lokalnom nivou – građani aktivisti i nevladine organizacije imaju energiju i legitimitet da donesu stvarne i pozitivne promjene ukoliko im mi pružimo ruku saradnje”.

Rekao je da je Evropska unija “nesumnjivo najistaknutiji partner Bosne i Hercegovine kada se radi o pružanju pomoći BiH u cilju njenog napredovanja prema nivou prosperiteta i napretka koji vlada u drugim dijelovima evropskog kontinenta, a predstojeći općinski izbori mogu potaknuti brže odvijanje ovog dugoročnog procesa”, saopćeno je iz OHR-a.

fena

Prethodni članakVMBiH – Tegeltija pozitivan na Covid-19
Naredni članakErdogan smijenio guvernera centralne banke zbog novog pada turske lire