Naslovnica Iz Svijeta Trump i Biden u tjesnoj utrci

Trump i Biden u tjesnoj utrci

332
0

WASHINGTON,  4. novembra – Američki predsjednik Donald Trump i njegov demokratski suparnik Joe Biden u neizvjesnoj su utrci na predsjedničkim izborima dok Amerikanci i veći dio svijeta iščekuju rezultate iz nekoliko ključnih saveznih država.

Obojica kandidata pokušavaju osvojiti najmanje 270 od 538 elektorskih glasova u saveznim državama, dok je Biden ostvario tijesno vodstvo od 238 glasova naspram Trumpovih 213, sudeći po Fox News, i dominira u liberalnim uporištima duž istočne i zapadne američke obale.

Nade među Demokratima da bi izbori donijeli brzu i odlučnu pobjedu Bidenu brzo su isparile. Uprkos pandemiji koja je odnijela više od 230.000 američkih života, uzdrmanoj ekonomiji i haotičnoj vanjskoj politici, Trumpov ratoborni stil vladavine i parola „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ nailaze na odobravanje u velikim dijelovima zemlje.

Govoreći kratko iza ponoći po lokalnom vremenu, Biden je izjavio kako je uvjeren da će pobijediti na izborima, tvrdeći da za objavu rezultata treba još izvjesno vrijeme, i tražeći od građana da „budu strpljivi“ i „zadrže nadu“.

–  Vjerujemo da smo na putu da dobijemo ove izbore. Osjećamo se dobro tu gdje jesmo – dodao je on i kazao kako ne očekuje da će davati još izjava prije srijede.

Dok su rezultati nejasni u većem dijelu zemlje, Trump je ostvario snažan nastup u svim ključnim državama i izgleda da je nadmašio rezultate anketa javnog mnijenja u kojima je tretiran kao slabiji kandidat.

Veći dio izbornih rezultata – i budućnosti SAD u naredne četiri godine – ostaje u rukama ključnih država –  Michigan, Pennsylvania i Wisconsin, piše dpa.

Sve te tri države – dio američkog „Hrđavog pojasa“ koji je svojevremeno bio tradicionalno naklonjen Demokratima – pale su u ruke Republikanaca na izborima u 2016. godini zahvaljujući Trumpovoj popularnosti među radnicima koji su pozdravili njegovu protekcionističku trgovinsku politiku i nacionalističku retoriku.

Izborni ishod u tim državama još je neizvjestan dok je između 60 i 70 posto glasova prebrojano u svakoj od njih.

Rezultati u Pennsylvaniji i Wisconsinu posmatraju se s posebnom pažnjom jer su lokalni zakoni spriječili prebrojavanje bujice glasova dostavljenih poštom, što znači da će se na objave pobjednika u tim državama čekati danima.

U međuvremenu, prognoze daju prednost Trumpu u Floridi, Ohaju i  Teksasu, državama u kojima su Demokrati pokušali ostvariti uvjerljivu pobjedu. Također je favorit u Georgiji i Sjevernoj Carolini, dok je i u Ajovi na putu prema pobjedi.

Arizona, država tradicionalno naklonjena Republikancima, pruža podršku Bidenu nakon što je prebrojano 75 posto glasova, dajući bivšem potpredsjedniku jedinu jasnu prednost od ključnih saveznih država.

Brige su porasle da bi Trump mogao proglasiti pobjedu čak i dok se savezne države nose s bujicom glasačkih listića dostavljenih poštom, za koje se očekuje da će dati prednost Bidenu. Neke države dopuštaju da glasački listići budu primljeni čak i nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

fena

Prethodni članakDžaferović u službenoj posjeti Pakistanu
Naredni članakRekordno prijevremeno glasanje dovelo do mirnog izbornog dana