Naslovnica Iz Svijeta Rekordan porast zaraze koronavirusom u Njemačkoj, Merkel traži nova ograničenja

Rekordan porast zaraze koronavirusom u Njemačkoj, Merkel traži nova ograničenja

391
0

BERLIN, 28.oktobra – Njemačka je u srijedu izvijestila o rekordnom porastu zaraze koronavirusom, nekoliko sati prije nego što kancelarka Angela Merkel treba razgovarati s regionalnim čelnicima o svom prijedlogu za opsežno zaustavljanje širenja zaraze.

Institut Robert Koch za kontrolu bolesti rekao je da je tokom 24 sata potvrđeno 14.964 novih infekcija koronavirusom, što je najveći dnevni porast u zemlji od početka pandemije.

To dovodi do ukupnog broja slučajeva na 449.275. Institut navodi da je broj umrlih 10.098, što je porast od 27 u odnosu na prethodni ukupan broj smrtnih slučajeva.

Očekuje se da će Merkel zatražiti od premijera 16 njemačkih država da vrate stoga ograničenja u svojim regijama slična onima koja su viđena na početku pandemije u martu i aprilu.

Prema dokumentu o tim mjerama u čiji uvid je imao dpa, vlada se zalaže za zatvaranje barova i restorana od 4. novembra do kraja tog mjeseca, uz izuzetke rada za hranu za ponijeti.

Prema tim planovima, okupljanja u javnosti bila bi ograničena na članove samo dva domaćinstva,  domaći bi turizam uglavnom bio zabranjen, a noćenja u hotelima zabranjena, osim iz “bitnih” razloga.

Merkel se također zalaže za zatvaranje kina i pozorišza, kao i sportskih objekata kao što su teretane i bazeni.

Škole i centri za brigu o djeci ostali bi otvoreni, ali bi bio uveden novi higijenski protokol.

Frizerski saloni ostali bi otvoreni, ali vlada želi da se kozmetički studiji, saloni za masažu i studiji za tetoviranje zatvore.

Konferencija Merkel s državnim premijerima trebala bi započeti u 13 sati (1200 GMT).

Vladine mjere zatvaranja u Njemačkoj u novembru imaju za cilj zaustaviti puno veći drugi val slučajeva u zemlji uoči Božića.

“Porodice i prijatelji trebali bi se moći susresti tokom božićne sezone čak i pod uslovima koronavirusa. Zbog toga nam je, kao i u proljeće, potreban još jedan zajednički napor”, kaže se u nacrtu plana, prenosi dpa.

fena

Prethodni članakTanović ostvarila plasman karijere, sezonu završila na 14.mjestu UCI rang liste
Naredni članakDžaferović u radnoj posjeti Republici Austriji