Naslovnica Iz Svijeta Evropska komisija predložila nove mjere u borbi protiv pandemije

Evropska komisija predložila nove mjere u borbi protiv pandemije

354
0

BRUXELLES, 28. oktobra – Evropska komisija u srijedu je predložila niz novih mjera u borbi protiv pandemije COVID-19 u Evropskoj uniji, navodeći da je nagli rast broja zaraženih “alarmantan”.

Dok je Evropa ponovo postala svjetski epicentar pandemije, izvršni organ EU zatražio je od vlada 27 članica bloka da učine više i da koordinirano djeluju protiv virusa.

– Ublažavanje primijenjenih mjera tokom ljetnih mjeseci nije uvijek bilo praćeno mjerama na gradnji kapaciteta adekvatnog odgovora – upozorava Komisija u saopćenju u okviru svog formalnog prijedloga vladama članica EU za akciju.

Kako bi bolje pratio širenje zaraze, Bruxelles je saopćio da bi vlade EU trebale koordinirati svoje strategije testiranja, uprkos činjenici da je globalna potražnja umanjila ponudu testova.

Komisija je upozorila da “trenutne nestašice testnih kapaciteta” zahtijevaju brzu akciju.

Prošle je sedmice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila da će izvršni organ EU usmjeriti 100 miliona eura za kupovinu do 22 miliona antigenih testova  za “hitne potrebe” EU. Komisija sada traži od država članica da kupe više kroz zajedničke sheme nabavki.

Također je saopćila da bi države članice trebale imati zajedničke zahtjeve za putnike koji dolaze u EU, uključujući testiranja po dolasku ukoliko testovi nisu dostupni u zemljama iz kojih dolaze. Pozvala je na koordinirana pravila karantina, prenosi Reuters.

fena

Prethodni članakWHO: Registrovano gotovo tri miliona slučajeva koronavirusa u jednoj sedmici
Naredni članakVon der Leyen: Vakcine za zemlje EU u aprilu