Naslovnica Vijesti iz BiH Ozvaničen početak kampanje informisanja o gasovodu Južna interkonekcija

Ozvaničen početak kampanje informisanja o gasovodu Južna interkonekcija

360
0

(FENA) – U Sarajevu je ozvaničen početak kampanje informisanje javnosti o projektu gasovoda „Južna interkonekcija“ čija realizacija će omogućiti sigurno snabdijevanje gasom u Bosni i Hercegovini.

Taj projekat, ukupne vrijednosti 196 miliona KM, predviđa izgradnju gasovoda u dužini 180 kilometara, od kojih će 160 kilometara biti u Bosni i Hercegovini. Povezat će trenutni transportni gasovod BiH s hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik te imati odvojak za Mostar. Prolaziti će kroz Zapadnohercegovački i Kanton 10, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton gdje treba da se spoji na sadašnji sistem.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada FBiH  prepoznali su ovaj projekat kao jedan od najznačajanijih strateških projekata za Federaciju, koji će prvi put, nakon više od četiri decenije, građanima i poslovnom sektoru omogućiti sigurnost opskrbe u BiH i omogućiti nove izvore prirodnog gasa.

Početak kampanje informisanja javnosti o značajnom projektu ozvaničen je na prigodnoj ceremoniji održanoj u bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Javnosti su se obratili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor preduzeća BH-Gas Jasmin Salkić.

Ambasador Sjedinjenih Država je projekat ocijenio i kao važan korak Bosne i Hercegovine ka samoodrživosti.

USAID je ranije ulagao mnogo u Bosnu i Hercegovinu, a sad su ulaganja mnogo manja, ali su jako važna budući da omogućavaju Bosni i Hercegovini nivo energetske sigurnosti,  rekao je Nelson povodom toga što USAID pruža značajnu podršku u realizaciji ovog projekta.

Kampanja informisanja o budućem gasovodu pokreće se da bi građani dobili uvid u značaj zahvata Južna interkonekcija, koji će Bosnu i Hercegovinu povezati s hrvatskim sistemom, od Travnika pa dalje, informirao je Nelson. Podrška USAID-a je, između ostalog, u segmentu ubrzavanja procesa izdavanja potrebnih dozvola.

Prema Nelsonovim riječima, projekat je važan i stoga što će Bosni i Hercegovini omogućiti diverzificirano snabdijevanje gasom te pristup  tržišnoj cijeni, što će spriječiti monopolska ponašanja  u ovoj oblasti. Također će omogućiti da Bosna i Hercegovina djeluje u skladu s obavezama iz Ugovora o energetskoj zajednici, a bit će od ogromne važnosti i za zaštitu okoliša.

– Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš – rekao je Nelson.

Govoreći o nužnosti reforme energetskog sektora, ambasador Sjedinjenih Država je  pozvao sve donosioce odluka u BiH da se usredotoče na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoliša te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru.

–  Čestitam Federalnoj Vladi na današnjem usvajanju zakona o Južnoj interkonekciji kao i Federalnom ministarstvu energije na poduzimanju pozitivnih koraka na izradi zakona o prirodnom gasu Federacije BiH, uz podršku USAID-a. Nadam se da ova saradnja može poslužiti kao primjer za druge slične procese – kazao je Nelson.    

Izrazio je nadu da će donosioci odluka u BiH uložiti napore u reformi energetskog sektora, što podrazumijeva i donošenje navedenih zakona, te pozdravio napore Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije koje je s USAID-om radilo na izradi zakona o prirodnom gasu.

Zacrtani ciljevi, nastavio je Nelson, nisu po principu hoću-neću, već moraju biti postignuti kao ključni dio pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Cijenu nedostatka funkcionalnog, raznolikog i sigurnog energetskog sektora plaćaju potrošači, građani, zaključio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, tokom obraćanja je čestitao preduzeću BH-Gas zbog predanog angažmana na ovom projektu.

Zahvalio je također ambasadoru Nelsonu za pomoć koju Sjedinjene Američke Države dugi niz godina pružaju u BiH te za istrajnu orijentaciju za razvoj bh. energetskog sektora.

Premijer Novalić je također naglasio značaj projekta Južna interkonekcija za sigurnost snabdijevanja građana i privrede prirodnim gasom te ovu pozitivnu priču nazvao pravim osvježenjem u aktuelnoj pandemiji COVID-a 19.

Novalić posebno zahvaljuje USAID-u što je putem Evropske banke za obnovu i razvoj finansirao Studiju o uticaju na okoliš projekta Južna interkonekcija, kao i USAID-ovom projektu asistencije energetskom sektoru, koji je pružio tehničku pomoć u izradi zakona o južnoj interkonekciji. Zahvalnost je uputio i Evropskoj komisiji za finansiranje idejnog projekta ovog gasovoda.

–  Posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici utvrdila nacrt zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru – rekao je Novalić i dodao da Federacija ima namjeru intenzivno raditi na izmjenama i dopunama seta zakona iz energetske oblasti, što je već započelo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Novalić očekuje sinergijsko djelovanje svih aktera i poziva kolege iz Republike Srpske na zajedničko djelovanje na rješenjima prihvatljivim za sve.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je u obraćanju naglasio da je Nacrt zakona o Južnoj interkonekciji pripremljen čim su stvoreni preduvjeti nakon prvobitnog opravdanog kašnjenja zbog izbijanja pandemije COVID-a 19.

Zakon će otkloiniti barijere za izgradnju ovog važnog gasovoda uz pomoć više partnera, među kojima je USAID.

Džindić najavljuje da će Federalni parlament biti zamoljen da Nacrt zakona o Južnoj interkonekciji, koji je danas jednoglasno utvrdila Federalna vlada, bude na dnevnom redu oba doma na njihovim narednim sjednicama. Podsjetio je također da treba izraditi zakone o gasu i električnoj energiji.

– Veliki je posao pred nama za koji smo spremni, ali ističemo da nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i Parlamenta – Kazao je Džindić te izrazio nadu da će uz prijatelje iz međunarodne zajednice, sve prepreke biti prevaziđene i zahtjevi ispunjeni.

Direktor kompanije BH-Gas Jasmin Salkić podsjetio je da je Federalna vlada proglasila 2017. godine Južnu interkonekciju strateški važnim projektom te između ostalog naglasio da je u cijeloj priči veoma bitno što će Bosna i Hercegovina ovim dobiti nove izvore gasa.

Prethodni članakTužiteljstvo BiH ima potrebu za traženjem stručnih vještačenja
Naredni članakKrešić posjetio komande i jedinice OSBiH u Doboju