Naslovnica Politika Završena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Završena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

336
0

SARAJEVO, 15. oktobra – Okončana je danas sedma redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je otvorena početkom ovog mjeseca.

U današnjem dijelu, delegati nisu odobrili većinom glasova predloženu rezoluciju o prevenciji, smanjenju i suzbijanju COVID-a, kojom je predlagana institucionalna podrška Veterinarskom fakultetu u Sarajevu odnosno Veterinarskom institutu, gdje se rade istraživanja vezana za pandemiju koronavirusa.

Formalni predlagač ove rezolucije je bio delegat Vibor Handžić.

Niko od delegata nije se izjasnio protiv tog dokumenta, ali je veliki broj suzdržanih glasova, 15, uz 25 ‘za’ u Domu u kojem je potrebno najmanje 30 glasova, onemogućio konačnu podršku.

Slično je bilo i prilikom glasanja o prijedlogu deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja nije većinski prihvaćena, a formalni predlagač također je bio Handžić. Naglašavala je potrebu sprečavanja ugroženosti vodotokova zbog izgradnje mini hidroelektrana.

Za razliku od ovih dokumenata, delegati su, među ostalim projektima, dali saglasnost za prihvatanje zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za realizaciju Projekta Koridor 5-C – Središnji dio.

Ovdje je riječ o kreditu kod Evropske investicijske banke od 140 miliona KM za namjeravanu gradnju poddionica Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan na Koridoru 5-C.

Prva navedena ruta se odnosi na izgradnju 5,5 km autoceste, s tunelom Golubinja dugim 3,6 km te s trasom od blizu 2 km na kojoj će biti dva vijadukta, duga stotinu šest i stotinu osam metara, kao i dva mosta te nadvožnjak i petlja Poprikuše.

Procijenjeno je da će ova ruta značajno skratiti razdaljnu između Žepča i Zenice te genereisati koristi kao što su ušteda vremene putovanja, smanjenje broja saobraćajnih nesreća, uštede u troškovima održavanja vozila, smanjenje zagađenja okoliša i sl.

Podoionica Tarčin – Ivan podrazumijeva izgradnju blizu sedam kilometara autoceste, s dva mosta duga 1,1 kilometar, s odmorištem u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Podrazumijeva i tunel Ivan dug blizu dva kilometra.

Procijenjeno je da će ova poddionica značajno skratiti razdaljnu između Sarajeva i Mostara.

Delegati su na ovoj sjednici dali saglasnost i za Finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Uz to je podržan zaključak da Federalna vlada, prilikom izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH, pokuša odvojiti 370 hiljada konvertibilnih maraka za nabavku opreme ovom zavodu.

Od zakonskih akata na dnevnom redu, delegati nisu podržali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine.

Početkom oktobra, pak, kad je održan prvi dio ove sjednice, podržali su više prijedloga zakonskih akata. To su: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o faktoringu, Prijedlog zakona o sudskoj policiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o zaštiti na radu i Prijedlog zakona o hemikalijama.

fena

Prethodni članakSutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH
Naredni članakPriznanje Kosova povučeno sa dnevnog reda Predsjedništva BiH