Naslovnica Najava događaja Predstavnički dom PSBiH o sukobu interesa, izbornom zakonu, javnim nabavkama…

Predstavnički dom PSBiH o sukobu interesa, izbornom zakonu, javnim nabavkama…

349
0

SARAJEVO, 13. oktobra – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Trebo bi biti razmatran i Prijedlog zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. 

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost prijedloga ovog zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te je Domu dostavila negativno mišljenje.  

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se predviđa ukidanje mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme.

Magazinović je naveo da je prijedlog uputio u proceduru zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, npr. osoba koji su i zastupnici i ministri što je neprihvatljivo iz više razloga.

Naglasio je da je fizički nemoguće raditi posao ministra i posao zastupnika istovremeno, te da gomilanje moći u jednoj osobi nije demokratski princip kome bi trebali težiti.

S druge strane, naveo je da niko tim osobama ne osporava da imaju podršku građana i da su osvojili mandat u parlamentima. Zbog toga ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To bi značilo da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje. U tom slučaju funkciju zastupnika obnaša prvi naredni kandidat s liste, sve dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Predstavnički dom bi, između ostalog, trebao razmatrati i nekoliko poslaničkih inicijativa.

fena

Prethodni članakPripadnici Granične policije spasili migrante od utapanja
Naredni članakLivanjska škola dobila originalne licence za programe SolidWORKS i SolidCAM