Naslovnica Iz Svijeta Francuska, Rusija i SAD pozvale na ‘bezuvjetni prekid vatre’ u Nagorno-Karabahu

Francuska, Rusija i SAD pozvale na ‘bezuvjetni prekid vatre’ u Nagorno-Karabahu

327
0

 Rusija, Sjedinjene Države i Francuska pozvale su da se Armenija i Azerbajdžan dogovore o “bezuvjetnom prekidu vatre” nakon što su sukobljene strane započele granatiranje većih gradova u eskalaciji njihovog sukoba zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Separatističke snage u Karabahu – etničkoj armenskoj enklavi koja se odvojila od Azerbejdžana devedesetih godina – izvijestile su o vatrenim obračunima duž crte fronta i rekle da je glavni grad regije Stepanakert ponovno pod vatrom artiljerije, prenosi AFP.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage granatirale nekoliko gradova, uključujući drugi po veličini grad Ganja, koji je prvi put pogođen u nedjelju.

Sve veća  artiljerijska paljba na urbana područja potaknula je zabrinutost zbog masovnih civilnih žrtava u sukobu, a već je ubijeno najmanje najmanje 260 ljudi.

Kasno u ponedjeljak, Rusija, Sjedinjene Države i Francuska – supredsjedatelji medijacijske grupe – uputili su novi poziv za “trenutni i bezuvjetni prekid vatre”, nadajući se da će uspjeti smiriti borbe nakon što prethodne izjave nisu imale utjecaja na sukobljene strane.

Ministri vanjskih poslova tri zemlje rekli su u zajedničkoj izjavi da eskalirajući sukob, uključujući napade koji su navodno usmjereni na civilne centre, “predstavljaju neprihvatljivu prijetnju stabilnosti regije”.

“Ministri još jednom pozivaju sukobljene strane da prihvate trenutni i bezuvjetni prekid vatre”, kaže se u saopćenju.

Odvojeno, ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o sukobu i “ozbiljnim žrtvama” s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i također pozvao na hitno prekid vatre, rekao je Kremlj.

Ni Azerbejdžan ni Armenija, koja podržava otcjepljenu regiju, do sada nisu pokazali nikakve znakove povlačenja.

FENA

Prethodni članakKina vodi u utrci za prvom digitalnom valutom
Naredni članakTrump izašao iz bolnice

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime