Naslovnica Vijesti iz BiH Do kraja sedmice dostupna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo

Do kraja sedmice dostupna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo

372
0

Do kraja sedmice građanima Bosne i Hercegovine bit će dostupna mobilna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo koja spaja porodicu, prijatelje i spasioce s ciljem skraćivanja vremena potrebnog za zbrinjavanje unesrećenog do dolaska hitne pomoći.

Potvrdio je to glavni HMT instruktor u Centru za edukaciju Hitne pomoći Sedin Popara na današnjoj prezentaciji aplikacije navodeći da akitvira poziv hitnim službama, te pokazuje lokaciju najbliže bolnice.

– Aplikacija služi da se građani mogu edukovati o osnovnim postupcima hitne pomoći. Tako su obrađene 44 teme od zastoja srca do oživljavanja – dodao je Popara.

Aplikacija sadržava i rubriku “volonteri” koji se putem aplikacije mogu prijaviti da su na raspolaganju hitnim službama tokom svog slobodnog vremena. Jedini uslov da se postane volonter je taj da se završi bilo koji vid edukacije u Centru za edukaciju Hitne pomoći KS.

Jedan od idejnih tvoraca aplikacije direktor Hitne pomoći KS Adem Zalihić ovom prilikom je iznio relevatne podatke o zastoju srca u Kantonu Sarajevo te ustanovio da je velika neinformiranost građana o vanbolničkom srčanom zastoju.

– Podržavamo izradu ovakve aplikacije jer koristi modernu digitalnu tehnologiju koja je danas prisutna u komunikacionim kanalima. Namijenjena je građanima svih uzrasta i veoma je jednostavna. Sadrži osnovne informacije kako građani mogu bez obzira na profil zanimanja, uzrast i prethodno znanje o hitnim stanjima biti vrlo korisni da u datum trenutku nekome u određenim sekundama i minutama mogu spasiti život – rekla je pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić.

Također, izradu aplikacije podržali su i predstavnici Kantonalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo KS, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su prisustvovali prezentaciji aplikacije.

Tom prilikom firma Bromabel iz Banja Luke Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo poklonila je defibrilator, koji će biti postavljen na određenoj lokaciji.

Prethodni članakKonferencija ‘Izađimo u susret turizmu’ u Sarajevu
Naredni članakSAD snažno podupiru BiH i posvećene su jačanju saradnje u oblasti odbrane