Naslovnica Blic vijesti Završena vježba Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH na poligonu ‘Manjača’

Završena vježba Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH na poligonu ‘Manjača’

342
0

SARAJEVO, 25. septembra – Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u četvrtak su na vojnom poligonu obuke “Manjača” okončali četverodnevnu vježbu, realiziranu u svrhu NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Bataljonska grupa lake pješadije je od 21. do 24. septembra uspješno izvela vježbu radi NEL-1 ocjenjivanja.

U vježbi su učestvovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim sa preko 800 pripadnika OSBiH.

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu s NATO standardima, što bi u konačnici trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), a koja će biti saopćena nakon 30 dana.

Prema inicijalnoj ocjeni, Bataljonska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

– Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH).   

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju sa razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica OSBiH za učešće u izgradnji i očuvanju mira.

U prethodnom periodu realizovana je vježba ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje), a u naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja nivoa SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA)

Prethodni članakVarhelyi pozdravio usvajanje Revidirane strategije za ratne zločine
Naredni članakPutin pozvao SAD na saradnju u oblasti kibernetičke sigurnosti