Naslovnica Vijesti iz BiH Obilježena 28.godišnjica Bitke za Žuč

Obilježena 28.godišnjica Bitke za Žuč

482
0

 U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno, te uz poštivanje epidemioloških mjera, obilježena je 28.godišnjica Bitke za Žuč.

Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala pet dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima je i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je 15, a 36 boraca je ranjeno.

Nakon odavanja počasti na spomen obilježju u naselju Ugorsko,  obilježavanje ovog datuma nastavljeno je uz prigodan program, učenje jasina i polaganje cvijeća na lokalitetu Tri bukve.

U ime Općine Vogošća, kao pokrovitelja ovog događaja, obratio se pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić koji je pročitao poruku općinskog načelnika Edina Smajića koji je bio spriječen da prisustvuje ovom događaju. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Po okončanju svih obraćanja brojne delegacije iz Vogošće, ali i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Prethodni članakRamić: Otvaranje medrese u Banja Luci nas je dodatno ohrabrilo
Naredni članakObilježena 17.godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Potočari