Naslovnica Iz Svijeta VTKBiH – U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD

VTKBiH – U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD

379
0

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) vjeruju da je, bez obzira na udaljenost američkog tržišta, korištenjem prednosti GSP preferencijalnog sistema, moguće unaprijediti trgovinsku robnu razmjenu između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) posebno u pogledu povećanja bh. izvoza proizvoda koji su obuhvaćeni GSP-om, te proizvoda drvoprerađivačke industrije.

Sjedinjene Američke Države, od završetka rata u BiH, pružaju značajnu podršku razvoju BiH kroz različite razvojne programe koje provodi USAID i Ambasada SAD.

Pored tih razvojnih programa, vlada SAD je unilateralno uključila Bosnu i Hercegovinu u svoj sistem preferencijalne trgovine (GSP – Generalized System of Preferences), s ciljem podrške rastu bh. ekonomije. GSP sistem omogućava bescarinski izvoz više od 3.400 proizvoda porijeklom iz BiH u SAD (veliki broj industrijskih proizvoda, ruda i kemikalija, oprema za putovanja, veliki broj prehrambenih proizvoda i dr.)

– I u narednom periodu se očekuje nastavak pogodnosti za bh. ekonomiju kroz GSP sistem, kao i podrška kroz razvojne programe SAD, posebno, imajući u vidu utjecaj Covid-19 pandemije na bh. ekonomiju – kazali su za Fenu u VTKBiH.

Vanjskotrgovinska robna razmjena Bosne i Hercegovine sa SAD-om zadnjih nekoliko godina na godišnjem nivou prelazi iznos od 500 miliona KM. U 2019. godini obim robne razmjene između dvije zemlje je iznosio 612 miliona KM, što SAD svrstava na 12 mjesto po obimu razmjene. U toj godini uvoz BiH je iznosio 560 miliona KM, a izvoz 52 milona KM.

Na tržište SAD-a najviše izvozimo proizvode metaloprerađivačke, namjenske i prehrambene industrije, dok iz SAD najviše uvozimo kameni ugalj i druge rude, poljoprivredno-prehrambene proizvode i vozila.

Kao što je već rečeno, uslijed velike udaljenosti, malog tržišta, niske kupovne snage stanovništva te izazova u poslovnom ambijentu, direktna strana ulaganja iz SAD-a u BiH nisu na željenom nivou.

– Imajući u vidu trenutne aktivnosti na stvaranju zajedničkog tržišta u regionu u okviru Berlinskog procesa, stvorit će se veće i snažnije regionalno tržište, te druge neophodne pretpostavke za veći priliv stranih ulaganja iz cijelog svijeta, pa tako i iz SAD-a – istakli su iz VTK BiH.

Napomenuli su da Bosna i Hercegovina mora nastaviti raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, kako za domaće tako i za strane ulagače.

– Vjerujemo da u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija postoji prostor za privlačenje investitora iz SAD-a. I danas veliki broj bh. kompanija iz IKT sektora aktivno surađuje s kompanijama iz SAD. Također, postoje šanse za privlačenje ulagača iz SAD u oblasti usluga, posebno u segmentu „outsourcing“, te mogućnosti za zajedničko ulaganje u namjenskoj industriji – navode iz VTKBiH.

Američka trgovačka komora – AmCham, kao i svaka organizacija za podršku biznisu ima značajnu ulogu u naporima vezanim za unapređenje poslovnog ambijenta.

– Od iznimne je važnosti da u Bosni i Hercegovini djeluje AmCham, koja pored ostalog pruža podršku američkim kompanijama koje posluju ili žele poslovati u našoj zemlji.  VTK BiH usko surađuje s AmCham jer nam je cilj isti, a to je unapređenje poslovnog ambijenta i povezivanje dva tržišta – kazali su za Fenu iz VTKBiH.

Prethodni članakU BiH nema dodatnih mjera koje bi značile ‘zaključavanje’
Naredni članakFrancuska policija pretukla nagrađivanog fotoreportera iz Sirije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime