Naslovnica Iz Svijeta Francuska policija pretukla nagrađivanog fotoreportera iz Sirije

Francuska policija pretukla nagrađivanog fotoreportera iz Sirije

353
0

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je policijsko nasilje u subotu na protestima širom Francuske. 

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire oglasio se putem Twittera u vezi s policijskim nasiljem na protestima u Francuskoj, javlja Anadolija. 

Deloire je podijelio fotografiju Ameera al-Halbija, koji je pobjegao od Assadovog režima u Siriji i radi kao slobodni fotoreporter u Francuskoj, u bolničkom krevetu s tamponom u nosu i krvlju na licu te naveo kako ga je pendrekom pretukla policija.

– U punoj smo solidarnosti s Ameerom al Halbijem. Ovo policijsko nasilje je neprihvatljivo – napisao je Deloire, napominjući kako bi Al-Halbi i još nekoliko sirijskih novinara, koji su kao azilanti došli u Fracusku, trebali biti zaštićeni, a ne izloženi takvoj opasnosti.

Fotoreporterka Gabrielle Cezard, koja je također bila na protestima s Al-Halbijem, kazala je francuskim medijima kako je policija tokom protesta prema novinarima najprije bacila suzavac.

Po njenim riječima, svi predstavnici medija bili su pored jednog zida i vrlo je jednostavno bilo zaključiti da su tu svi novinari, no i pored toga, policija je na njih intervenisala koristeći pendreke.

– Ameer je bio jedini fotograf koji nije nosio kacigu. Iznenada sam ga izgubila, a onda sam ga zatekla okruženog ljudima, lice mu je bilo prekriveno krvlju i zavojima – kazala je Cezard.

Dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju Ameer al-Halbi osvojio je i drugo mjesto na prestižnom foto takmičenju World Press Photo Foundation 2017. godine u kategoriji “fotografija vijesti”, za fotografiju kojom je prikazao ruševine Halepa.

S još jednom fotografijom koju je snimio u Halepu 2017. godine, Al-Halbi je dobio i nagradu Bayeux Calvados Normandy.

fena

Prethodni članakVTKBiH – U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD
Naredni članakAlkalaj: Dejton jeste nesavršen, ali on nije ni predviđen da bude trajan