Naslovnica Blic vijesti Mlada bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar doputovala je u Sarajevo iz Rima

Mlada bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar doputovala je u Sarajevo iz Rima

299
0

Mlada bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar doputovala je u Sarajevo iz Rima, gdje je osvojila dvije srebrene i jednu zlatnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu.

Pudar su na međunarodnom aerodromu dočekali brojni mediji kojima je prenijela utiske sa takmičenja u Rimu, gdje je ostvarila veliki rezultat za plivanje i općenito bh. sport. 

– Veoma sam sretna i ponosna, sav rad i trud se isplatio. Nadam se da ću i u Tokiju ostvariti dobre rezultate, a ovo je dokaz da sam pred olimpijadu u dobroj formi – kazala je plivačica. 

Pudar napominje da u Rimu nije ostvarila svoj ovosezonski najbolji rezultat, jer je martu ove godine u disciplini 100 metara delfin ostvarila 20 stotinki sekunde bolji rezultat.

– Teško je reći da mogu pobjediti na Olimpijadi, ali mislim da sam spremna da napravim dobar rezultat. Išla sam u sve tri discipline na medalju, ali ipak sam se iznenadila svojim rezultatima jer sam skoro sva vremena poravila. Ovo je prvo takmičenje koje se održalo po ovakvom sistemu, sve je bilo novo za mene, a dobro sam plivala. Očekivala sam jaku konkurenciju, a isto tako smo upoznati s protivnicima na Olimpijskim igrama – izjavila je Mostarka.

Dogradonačelnica Grada Sarajeva Anja Margetić danas je izjavila da će mostarska plivačica nastaviti trenirati u Sarajevu, jer joj je obezbjeđeno besplatno korištenje stana u Sarajevu i Olimpijskog bazena Otoka. Pudar je naglasila da bi joj to mnogo značilo za nastavak karijere.

– Sarajevo ima dobar bazen na kojem bi se mogla pripremati za takmičenja, tako da bi mi to mnogo značilo – dodala je. 

Trenerica u Klubu vodenih sportova “Orka” iz Mostara Alena Ćemalović ističe da je nakon prve medalje koju je osvojila Pudar bilo veoma teško zadržati fokus na takmičenje zbog brojin poziva i čestitki koje su pristizale. 

– Nakon povrede koju je Lana imala u martu cilj je bio da se do Evropskog prvenstva u potpunosti vrati u formu i u tome smo uspjeli. Izuzetno sam ponosna na medalju koju je osvojila u disciplini 200 metara delfin jer tu disciplinu nije plivala dvije godine. Lana je u dobroj formi pred Olimpijadu, ali trebaće nam sigurno par dana da se naviknemo na vremensku razliku, bazen i ritam takmičenja – kazala je Ćemalović.

Dodala je da se nada da će Pudar uspjeti u narednih desetak dana održati ovaj nivo forme, jer je trka 100 metara delfin na rasporedu prvog dana nakon otvorenja Olimpijade. 

Nakon povratka u BiH, Pudar će se nekoliko dana odmoriti, pripremiti psihički i fizički za Olimpijadu, a već u subotu će otputovati u Tokio. 

Fena

Prethodni članakSemir Efendić primio je juče Dritana Abazovića potpredsjednika Vlade Crne Gore koji boravi u višednevnoj posjeti BiH
Naredni članakČlanovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na danas započetoj dvodnevnoj sjednici razmatrali su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH