Naslovnica Društvo Ublehaš i „oslobodilac“ nastavlja sa prevarama

Ublehaš i „oslobodilac“ nastavlja sa prevarama

453
0

Prednacrt ugovora o zakupu stadiona „Asim Ferhatović Hase“ kojeg je Općina Centar Sarajevo još u oktobru prošle godine ponudila FK Sarajevo grubo je najblaže rečeno sataniziran od strane tadašnje opozicije. Salve neugodnih riječi i uvreda perjanica tada četvorke i kandidata tih stranaka usmjerenih prema Općini Centar i njhova „bolja“ ponuda obilježili su gotovo cijeli predizborni oktobar. Sada će javnost konačno biti upoznata sa tom nazovimo je još jednom „boljom“ ili ako već hoćete ponudom „FGR“, koja je nek javnost i to zna apsolutno nezakonita i veoma brzo bi posljedice svega mogla osjetiti Općina Centar ali i FK Sarajevo.

U toj „boljoj“ ponudi između ostalog Općina ne traži garanciju, a zanamerali su i činjenicu da izdavanje prostora, u ovom slučaju na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, trećim licima pod zakup nije dozvoljeno po pravilniku Općine Centar. „Oslobodiac“ Mandić svjesno želi da prevari Vijeće Općine od kojeg traži da oslobodi budućeg vlasnika od plaćanja PDV-a, što je nemoguće jer to može da uradi isključivo Uprava za indirektno oporezivanje. Ono što je takođe suprotno zakonskim odredbama jeste i samo vlasništvo, odnosno procedura nalaže da za sve mora biti raspisan javni poziv i to međunarodni, koji po zakonu o stvarnim pravima podrazumijeva i licitaciju. Izbjegavanje te procedure, što je zapravo i stvarna namjera ublehaša i oslobodioca, ima drugo zakonsko ime, a to je dugoročni zakup, što je ustvari i predviđala oktobarska ponuda Općine Centar, ali se ono ne uklapa u Mandićeve planove i predizborna obećanja, zbog čega svjesno nastavlja da vara građane i ističe termin vlasništvo.

Vijeće Općine Centar ne smije da nasjedne na ovu prevaru načelnika i odluku mora da donese temeljem pozitivnih propisa iz ustava i statuta. Ukoliko se desi da to ipak bude zanemareno, odnosno ukoliko bude donesena nezakonita odluka, načelnik (koji stoji iza svega ovoga dakle nezakonitog) ima obavezu da ne provodi štetne i odluke koje nisu u skladu sa zakonom.

Bilo kako bilo radi se o veoma ozbiljnom i kompleksnom problemu, koji će bez obzira na sve jednom biti predmetom inventure, kao što je to slučaj sada sa odlukama koje je u Općini Centar donijela prethodna vlast.

Prethodni članakPametnom je i išaret dovoljan: Mandić u Ajnadžićevoj sjenci
Naredni članakCNC NOVE GRUPE OD JUNA 2021.