Naslovnica Blic vijesti Ministarstvo odbrane i Oružane snage primjer da BiH može biti uspješna država

Ministarstvo odbrane i Oružane snage primjer da BiH može biti uspješna država

402
0

Prije 15 godina osnovane su Oružane snage Bosne i Hercegovine i bila je to jedna od uspješnih reformi koje su provedene u BiH nakon rata kroz koji je prošla država devedesetih godina prošlog vijeka.

Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15. godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih Oružanih snaga BiH.

Zbog pandemije koronavirusa i sprečavanja širenja virusa Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH organizirali su ceremoniju proslave 1. decembra Dana Oružanih snaga BiH uz ograničen broj prisutnih.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić te ministar odbrane BiH Sifet Podžić izvršili su postrojavanje počasnog voda uoči početka svečane ceremonije obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga BiH.

Komšić je uime Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH čestitao 15. godišnjicu Oružanih snaga BiH kazavši da je donošenjem potrebnih zakonskih rješenja omogućeno formiranje Oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Istaknuo je da su svoju sposobnost za najveće izazove bh. vojnici, pokazali u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama.

Posebno, kaže, s ponosom treba istaći donošenje Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao nastavak aktivnosti iz 2009. godine, kada je BiH zvanično zatražila uključivanje u MAP sistem u NATO savezu, odnosno Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji.

Od 5. decembra 2018. godine,  Sjevernoatlantsko vijeće, kao organ koji donosi odluke u NATO savezu, odobrilo je puno učešće BiH u MAP-u, pozvavši državu da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program. To je učinjeno podnošenjem Programa reformi, koji sadrži svih pet poglavlja, sa strukturom i elementima kako to NATO traži od svih učesnika u MAP-u.

Time su otkočene aktivnosti na reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su vezane za modernizaciju i popunjavanje prema NATO standardima, kako bi Oružane snage bile još bolje i kvalitetnije, organizirane i opremljene.

Komšić je čestitao Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH na ispunjenih više od 70 posto aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine, u otežanim okolnostima ne samo političkih, nego i onih koje su uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa.

– Ispunjavanje tih aktivnosti BiH legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi, koji ćemo dostaviti u sjedište NATO saveza u narednom periodu – naglasio je Komšić.

Taj proces jako je važan za BiH, napomenuo je, jer osim vojnog dijela, ispunjavanje kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana BiH na individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

– Svi ti procesi komplementarni su i sa onim reformama koje od nas traži Evropska unija, kako bismo kroz te reforme dostigli status kandidata, a nakon toga i otvaranje pregovora o različitim poglavljima, u okviru nove metodologije za prijem zemalja u članstvo Evropske unije – kazao je Komšić.

Kako je zaključio, Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč nizu poteškoća prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godinu bilježe kontinuirani napredak, te se pokazuju kao granat stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Okupljenima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović koji je podsjetio na dostignuća u odbrambenom sektoru države BiH u posljednjih 15 godina, obuci pripadnika Oružanih snaga i učešća u mirovnim misijama.

Kako je napomenuo Oružane snage su mlada institucija koja je od osnivanja jačala i rasla te su se razvile u prepoznatljivu vojnu snagu kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH i legitimna su snaga BiH.

Nastavili su, napomenuo je Mašović, pomagati civilnim strukturama i posebno u vremenu pandemije kada su bili angažirani na cijeloj teritoriji BiH ustupajući svoje resurse te izvođenju poslova dezinfekcije.

Ove godine su deminirali oko dva miliona kvadratnih metara i uklonili 1.800 komada minsko eksplozivnih sredstava, dok je od 2006. godine deminirano 35.700.000 metara kvadratnih i uklonjeno 13.000 različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava i tokom tih operacija nije bilo deminerskih nesreća.

Podsjetio je da je do sada 1.732 pripadnika, a među njima 87 pripadnica Oružanih snaga BiH učestvovalo u međunarodnim misijama koje su izvršavali časno i profesionalno za šta dobijaju pohvale od NATO saveza i ostalih misija u kojima su učestvovali i iz koji su se svi vratili bez vanrednih događaja.

– Značajan doprinos u pomoći u vanrednim situacijama pružile su i helikopterske jedinice. Realiziran je 71 zahtjev za pružanje pomoći u medicinskoj evakuaciji i gašenju požara. Od 2006. godine utrošeno je 3.000 sati leta na te aktivnosti, spašeno je 1.000 ugroženih osoba, obavljeno 38 MEDEVAK letova, a na mjestima požara izbačeno je 10.000 tona vode – kazao je Mašović.

Istaknuo je da ipak postoje problemi s kojima su suočeni, a oni se najviše ogledaju u neadekvatnom budžetskom okviru te su zatražili dodatna sredstva koja bi trebala biti usmjerena na opremanje, investicije i modernizaciju OSBiH u skladu sa usvojenim Pregledom odbrane.

– Zato nam treba podrška nadležnih institucija u smislu boljeg i kvalitetnijeg artikuliranja ukupnih potreba Oružanih snaga kroz bolji budžetski okvir – zaključio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Senad Mašović.

Okupljenima se obratio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio značaj ovog datuma, ali napomenuo da se u posljednjih 15 godina radi na reformi odbrane i pronalaze rješenja koja BiH vode na putu euroatlantskih integracija.

Ministar je naglasio da su Oružane snage i u vrijeme pandemije kontinuirano izvršavale svoje zadatke u smislu euroatlantskih integracija, učestvovanje u mirovnim misijama, dokazujući tako da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama.

Iako imaju finansijskih izazova uz pomoć partnerskih organizacija uspjeli su organizirati opremanje i školovanje pripadnika Oružanih snaga uspijevajući doseći nivo operativne gotovosti za izvršavanje zakonom definiranih zadataka.

– Očekujem veću podršku nadležnih institucija kroz povećanje budžeta za odbranu kako bismo mogli još efikasnije izvršavati zadatke iz programa reformi BiH, a operativne sposobnosti dovesti na još veći nivo – kazao je.

Kako je zaključio ministar odbrane Sifet Podžić, Ministarstvo odbane i Oružane snage su primjer da BiH može biti uspješna država kada postoji konsenzus i potreban nivo volje da se prihvate evropski i svjetski standardi.

U povodu obilježavanja Dana i godišnjice OSBiH, na svečanosti su uručene nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH.

Ceremoniji je prisustvovao manji broj predstavnika vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članova vojno-diplomatskog kora.

fena

Prethodni članakTegeltija razgovarao sa šefom Misije MMF-a Petrijem
Naredni članakTurković učestvovala na online sastanku ministara evropskih i vanjskih poslova